Информационен център на Министерство на oтбраната

Одобрено е споразумение с Гърция във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация

Министерския съвет реши да предложи на Президента на Република България да издаде указ за назначаване на военнослужещ на длъжност и удостояване с висше офицерско звание

Служебното правителството одобри Споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на националната отбрана на Гърция за осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Изпълнението на полети на морската патрулна авиация в региона на Черно море е част от мерките за т. нар. адаптирано предно присъствие на Алианса. Решението за прилагането на тези мерки е взето на Срещата на върха на НАТО във Варшава, проведена през 2016 г.

Целта на мерките за адаптирано предно присъствие е повишаване на приноса към възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса в Черноморския регион.

За изпълнението на задачи от морската патрулна авиация на Гърция, българската страна предоставя обслужване на въздушното движение и осигуряването на поддръжка на самолета на гръцките ВВС и летателните екипажи на военно летище Безмер.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top