Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Примирие под въпрос: Израел нанесе въздушни удари по цели в Газа

[post-views]
4 убити и 17 ранени при израелския въздушен удар по болница в Газа, съобщи СЗО

Ново напрежение между Израел и ислямисткото палестинско движение Хамас. Израелската армия съобщи, че е нанесла въздушни удари по цели на организацията в контролираната от нея Ивицата Газа. Атаката е в отговор на запалителни балони, пуснати от територията на палестинския анклав, които причинили пожари в Южен Израел.

Това е първият по-сериозен инцидент между Израел и палестинското движение Хамас от договореното в края на май временното примирие, сложило край на продължилата 11 дни война между тях.

Няколко експлозии разтърсиха град Газа тази сутрин, като в последствие Израелската армия съобщи, че е нанесла удари по цели на Хамас.

Наказателната операция е отговор на пуснати от територията на Ивицата Газа запалителни балони, които по данни на израелската пожарникарска служба са причини голям брой пожари в южните части на Израел.

Причина за запалителните балони се оказа шествие на крайно-десните израелски партии по илиците на Източен Йерусалим по повод годишнината му от окупирането му от Израел през 1967 г.

Последното напрежение между Израел и Хамас може да окаже първото по-сериозно предизвикателство пред новото правителство в Тел Авив, което сложи край на ерата Бенямин Нетаняху, с подкрепата на арабските партии в парламента.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани