Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

[post-views]
Румъния стана член на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО (STRIKFORNATO)

НАТО непрекъснато ще разглежда въпроса дали трябва да увеличава силите си в регионите на Черно и Балтийско море, коментира по време на онлайн брифинг генералният секретар на Йенс Столтенберг, съобщава ТАСС.

„Ние непрекъснато ще преценяваме дали е необходимо да увеличим присъствието си както в Балтийско море, така и в Черноморския регион. Но това е само част от картината, част от отговора на модела на агресивното поведение на Русия, който виждаме, особено от 2014 г.“, обясни генералният секретар.

Той отново обясни, че НАТО планира да използва „двоен подход в отношенията с Русия“. „Нуждаем се от силно възпиране и отбрана, но имаме нужда от диалог с Русия, тъй като Русия е нашата съседка, трябва да разговаряме с нея“, допълва той.

НАТО ще включи нападателни операции в киберпространството като част от своята мисия. „Разработваме и укрепваме съществуващата структура, за да включим нападателни действия в киберпространството в нашата мисия и операции“.

Той коментира, че алиансът е използвал нападателни действия в киберпространството в борбата срещу „Ислямска държава“. Освен това НАТО ще засили допълнително сигурността и безопасността на своите компютърни мрежи.

Относно Украйна, Столтенберг коментира, че „имаме различни програми за спазване, посветени до голяма степен на борбата с корупцията, като част от реформите … които Украйна вече започна, но имаме нужда от повече“.

Според него „трябва да се направи повече, за да се гарантира пълното им изпълнение“.

Той също така отбеляза, че за да се представи план за действие за членство, е необходимо съгласието на всички 30 страни членки на организацията и това не е основната тема на последната среща на върха.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че „Киев трябва да убеди НАТО, че заслужава да стане член на алианса и да предприеме всички необходими стъпки за това“.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани