Информационен център на Министерство на oтбраната

Ветерани припомниха приноса на армията ни за победата преди 76 години

Ветерани припомниха приноса на армията ни за победата преди 76 години

На 17 юни 1945 г. на площад „Лъвов мост“ в София е посрещната българската войска, която се завръща от фронтовете на Втората световна война. По този повод и по утвърдена вече традиция представители на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) положиха цветя на паметника на генерал Владимир Стойчев в София пред сградата на Министерството на младежта и спорта и почетоха паметта на своя командир.

Преди 76 години при посрещането на Първа българска армия нейният славен командир ген. Владимир Стойчев изрича величаво слово: “Ние победихме, народе мой! Връщам ти синовете, не само живите, а и ония, които дадоха живота си за честта на твоето име, за твоето щастие, за твоята свобода. Връщам ти победните ти знамена, връщам ти тяхната безсмъртна слава, техния безсмъртен дух.”

Ветераните доц. д-р Иван Сечанов, председател на СВВБ, доц. д-р София Пинкас, заместник-председател и Мария Стоянова, председател на Столичната организация припомниха и оня 22 юни преди 80 години, когато Хитлеристка Германия вероломно напада Съветския съюз. Това беше и е една от най-печалните дати в историята на човечеството, бе категорична доц. Пинкас.  С участието си в заключителния етап на Втората световна война Българската армия с цената на много жертви допринесе за разгрома на армията на Хитлер и това не бива да се забравя, каза доц. Сечанов. Едно от доказателствата за това e, че единственият чуждестранен командир, който има честта да участва в Парада на победата в Москва на 24 юни 1945 г. е генерал Владимир Стойчев.

Източник: otbrana.com  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top