Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън и Владимир Путин определиха срещата си като добра, градивна и позитивна

[post-views]

С добър и позитивен тон. Така обобщиха срещата си държавният глава на Русия Владимир Путин и американският президент Джо Байдън в Женева. Двамата лидери се споразумяха за контрол на ядрените оръжия и киберсигурността. Пробив в разговорите беше единодушното решение на президентите за завръщането на посланиците на САЩ и Русия в съответните столици.

За разлика от руския президент, който даде своята пресконференция на закрито, американският президент Джо Байдън се появи пред медиите на фона на Женевско езеро. Байдън напусна Женева с усмивка на лицето.

Джо Байдън – президент на САЩ:

,,Направих това, за което дойдох. Няма да толерираме опити за нарушаване на демократичния ни суверенитет и че ще реагираме, ако го направят. Казах на президента Путин, че трябва да имаме основни правила, които всички да можем да спазваме“.

Държавният глава на Русия даде подобна заявка и определи разговора с Байдън като градивен.

Владимир Путин – президент на Русия:

,,Мисля, че не е имало вражда. Гледните ни точки се разминават в много области, но от моя гледна точка и двете страни показаха готовност да се разберат, за да намерят начини да съгласуват нашите позиции.“

Що се отнася до кибератаките, президентът на САЩ заяви, че е изготвил списък от 16 субекта, сред които енергийни и водни системи, срещу които няма да толерира атаки. Други области, които лидерите обсъдиха, включват Сирия, Афганистан, Беларус и Украйна. При споменаването на случая Алексей Навални руският президент повиши тона и увери, че опозиционерът е знаел ,,че е нарушил закона“.

Историческата среща между двамата лидери беше първата по рода си на живо. Разговорите продължиха близо четири часа, в момент, когато отношенията между двете страни са обтегнати по няколко въпроса.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Избрани