Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лукашенко поиска страната да е готова за бърза военна мобилизация

[post-views]

Всеки регион на Беларус трябва да е готов за военна мобилизация в съкратен срок, заяви Александър Лукашенко, цитиран от агенция БЕЛТА.

Той предупреди шефовете на местните администрации, че трябва „да се научат да воюват“ и да познават обектите, които ще охраняват.

Лукашенко заяви, че те трябва да са готови бързо да мобилизират тези, които подлежат на мобилизация.

„Трябва да знаете къде се намират, за да не отидат 5-6 месеца за мобилизация, а ако е нужно да ги вдигнем под тревога, да дойдат в рамките на денонощие“, коментира той.

По думите му, всички шефове на предприятия, където е съсредоточена съответната техника, в мирно време трябва да знаят, че тя подлежи на мобилизация.

Лукашенко предупреди, че всички трябва да са готови подобна операция да бъде извършена в рамките на три денонощия, съобщава Укринформ.

Припомняме, в Беларус от август 2020 г. не стихват масовите протести на опозицията срещу фалшифицирането на резултатите от президентските избори, на които за победител беше обявен Александър Лукашенко.

Режимът прилага жестоки репресии срещу демонстрантите и извършва масови арести. Повечето демократични страни по света не признават Лукашенко за легитимен президент.

На 23 май беларуските власти принудиха самолет на компанията Ryanair да кацне принудително в Минск, след което арестуваха намиращия се на борда активист и опозиционен журналист Роман Протасевич, както и приятелката му София Сапега.

Източник: news.bg  

Най-ново

Избрани