Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НВИМ стана музей на годината

[post-views]
НВИМ стана музей на годината

Призът е за най-новата експозиция – „Армията във време на промени“.

На официална церемония в Националния военноисторически музей за пета поредна година Сдружение „Български музеи“ връчи наградите „Наследство“ на музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната. Жури от културолози, изкуствоведи и музейни специалисти избра най-достойните кандидатури за 2020 г. в три категории – Музей на годината, Образователна инициатива и Събития и работа с публики. Наградата „Музей на годината“ беше връчена от замeстник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов на Националния военноисторически музей (НВИМ) – София, за най-новата експозиция „Армията във време на промени“. Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил, беше отличен с проекта „Децата и Музеят II. История и традиции от детските ръце“ в категорията „Образователна инициатива“. Регионален етнографски музей на открито „Етър“ получи приза в категория „Събития и работа с публики“ за „Празник на пестила“.

„Нашият музей вече е бил номиниран и награждаван в другите две категории. Сдружение „Български музеи“ обединява 124 от 146 музея в страната. Тази награда за нас е изключително висока оценка, защото е оценка на колеги и на хора, с които ние сме на един фронт, знаем трудностите и перипетиите, знаем и усилията, които полагаме, за да създаваме музейни продукти, които обаче да бъдат не само създадени, но и търсени. Това за нас наистина е една много престижна награда и висока оценка, за което сме благодарни изключително много както на колегите, така и на Управителния съвет на сдружението, който е и инициатор на тези награди. Те се връчват на базата на оценка на жури, което е независимо.“ Това каза специално за вестник „Българска армия“ директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. 

Според нея музеят има изключително висок имидж сред музейната колегия и се радва на доброто отношение на колегите от гледна точка на високите стандарти на изпълняваните дейности в него. Пенкова смята, че това са основните параметри, които са мотивирали гласувалите, защото и членовете на научното жури са хора, работещи в сферата на музеите, но които не произтичат от управителното тяло на сдружението на музеите.

„Предполагам, че това решение да рискуваме с една изложба, която засяга много болезнени теми – за прехода в битието на Българската армия след началото на демократичните промени, е оценено. Смятам също, че това е една от основните заслуги, които има тази изложба, освен че тя има съвременен експозиционен език и борави със съвременни средства. В нашите витрини са представени експонати, които са на все още живи хора, които все още имат битие в рамките на Българската армия или вече са излезли от нея и имат своята реализация в областта както на науката, така и на политиката. Да боравим с такъв материал за нас също беше много сериозно предизвикателство и според мен се справихме. Добрите отзиви за тази изложба са доказателство за това“, каза още доц. д-р Соня Пенкова. Номинираните в категория „Музей на годината“ бяха освен Националният военноисторически музей, така също и Градската художествена галерия – Пловдив, където спечели военният музей. В категория „Образователни инициативи“ бяха номинирани Археологически музей „Велики Преслав“, Исторически музей – Карлово, и Регионален исторически музей – Кюстендил. В категорията „Събития и работа с публики“ за приза се състезаваха Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Исторически музей – Разлог, Музей „Борис Христов“ – София, Национален музей на образованието – Габрово, и Национална галерия – София.

Напук на пандемията

Колкото и труден да е бил периодът на пандемията, той е бил много важен, защото е накарал музеите да преосмислят в голяма степен своите битие и публичен образ, както и начините, по които се комуникира с хората, коментира още доц. Пенкова.

Стана ясно, че българските музеи не са подготвени да битуват в онлайн пространството. Не боравят с дигитални инструменти и това са сериозни проблеми, които излизат на светло още в началото на пандемията. Европейските музеи веднага извеждат в пространството дигитални съдържания, онлайн колекции и дигитални турове, направени професионално. И българските музеи пускат такива, включително и военният ни музей, но става дума за професионализъм и качество, което не се постига безплатно.

„С нашите налични средства успяхме да направим много неща, пуснахме онлайн колекции, виртуални турове, електронни образователни модули, програми, включително и развлекателни модули за най-малките почитатели. Преосмислихме много от начините на комуникация с публика и сега тепърва започваме да работим в такива направления, които ще ни дадат основания да се чувстваме по-спокойни при бъдещи подобни ситуации“, подчерта доц. Пенкова.

Връчиха и престижните награди „Златен век“

На събитието заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, директорът на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ Екатерина Джумалиева и началникът на отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“ д-р Аксиния Бутева връчиха престижните награди „Златен век“ на музейни специалисти от цялата страна. Победителите в трите категории за наградите „Наследство“бяха определени от жури в състав доц. д-р Людмил Вагалински (археолог, дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей – БАН), д-р Светла Казаларска (културен антрополог), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), д-р Николай Тодоров (директор на РИМ – Силистра) и д-р Екатерина Цекова (директор на Националния политехнически музей).

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани