Информационен център на Министерство на oтбраната

Предотвратиха нападение над наша база в Босна и Херцеговина

Учението е венец на подготовката за сертификация в рамките на мисия „Алтеа“ и се проведе на шуменския полигон „Дивдядово“.

Тридневно тактико-специално учение за сертифициране на контингент за участие към междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина се проведе на полигон „Дивдядово“ край Шумен. Темата на учението беше „Действия на лекоманеврена рота за поддържане на сигурността в зоната за отговорност“. Участваха военнослужещи от състава на 29-и механизиран батальон в Шумен; Единния център за начална подготовка – Плевен; военнослужещи от 61-а механизирана бригада и 110-и логистичен полк.

Сертификацията започна с брифинг на помощник националния командир подполковник Георги Георгиев, който е и командир на 29-и механизиран батальон. Под проливен шуменски дъжд, който сякаш се изля от роман на Габриел Гарсия Маркес, на плаца на военно формирование 54060 бе проведен строеви преглед и проверка на документи по операцията. През цялото време на в. „Българска армия“ самоотвержено асистираше експертът по „Връзки с обществеността“ на формированието, цивилен служител Мариана Лесева, на която искрено благодарим.

Сутринта на следващия ден заедно с нея се качваме на автобус, пълен с униформени. През цялото време на пътя до полигон „Дивдядово“ се чуват позивни и кодирани съобщения по радиостанцията. Разбираме, че ни очаква блокада, непредвидена част от сценария, така че поемаме по алтернативен маршрут.

Посреща ни страхотна пукотевица и всички в автобуса решават, че това е част от учението, което вече е започнало. Не е така. Оказва се, че по същото време тук се готви и сборният отбор на Сухопътни войски за участие в Държавния военен шампионат по военен многобой, който започва от идния понеделник и ще продължи пет дни. В момента тече стрелба с автомат „Калашников“ под ръководството на майор Красимир Костов от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Точния си мерник тук проверяват както военнослужещи от това формирование, така и от 4-и артилерийски полк – Асеновград. Те ще премерят сили с отбори от цялата Българска армия не само в стрелбата, а и в хвърляне на граната, плуване с препятствия, крос – 8 км за мъже и 4 за жени.

Но да се върнем на мисия „Алтеа“:

„В съответствие с общата политика за сигурност и отбрана на ЕС България участва в междинния резерв на EUFOR в Босна и Херцеговина. В тази връзка на нас бе поставена задача да формираме и подготви лекоманеврена рота в рамките на един месец“, разяснява полковник Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен. „Освен от нашия 29-и механизиран батальон с командир подполковник Георги Георгиев, в контингента участие вземат взвод от Военна полиция в състава на 61-а механизирана Стрямска бригада и логистичен модул от 110-и логистичен полк. Сертификацията е финалната права на подготовката и от 1 юли до края на 2021 г. те ще бъдат в готовност за участие в операцията при възникване на тази необходимост и заявка на командващия силите на EUFOR“.

Сценарият е фиктивен и репликира онова, което би могло да се случи на територията на конфликтната балканска държава: борба с масови безредици, отразяване на нападение срещу база „Плиска“, медицинска евакуация и действия на формированията за бързо реагиране (QRF). Учението премина в заемане на база, организация на охраната и патрулирането, изграждане и установяване на контролно-пропускателни пунктове. Дежурните на КПП-то провериха за взривни вещества автомобил с цивилни, работещи към логистиката на базата, сред които и жена. След заповед шофьорът постави ключовете на тавана на автомобила и пътниците бяха претърсени за оръжие. Докато течеше проверката на документите им, се получи сигнал за тревога и охраната на КПП-то зае местата си в режим на бойна готовност. Сигналът се оказа фалшив и проверката продължи.

В последствие бе атакувана една от четирите наблюдателни кули на базата и едно отделение автоматчици скоростно обезвреди нападателите. Следобедът поднесе на контингента разбунтували се местни жители, готови да предизвикат масови безредици, но съставът на „Военна полиция“, снабден с щитове и шлемове, успя навреме да обезвреди лидера им.

През трите дни всички етапи на учението бяха оценявани от комисия от Съвместното командване на силите и Сухопътни войски с председател подполковник Валери Игнатов от отдел „Съвместна подготовка“. Присъстваше и контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Павел Мрънков.

„Комисията се състои от 10 души, целта на нашата проверка е да се уверим, че ротата е готова и ще може да изпълни своите задачи, ако бъде активирана в района на мисията“, сподели подполковник Игнатов. „Имаме специалисти в „Личен състав“, КИС, „Операции“, „Логистика“, така че обхващаме пълния периметър от дейности, които трябва да бъдат проверени. Във Фаза 1а проверяваме документи, заявки, планове за нарастване на формированието, отчета на подготовката. Във Фаза 2 се прави полева оценка на формированието“, допълни още той.

„Считам, че във Фаза 3 тактическите действия от ротата и националния поддържащ елемент са съгласно критериите и изискванията в съответствие с Combat Readiness Evaluation of Land HQ’s and Units (CREVAL), стандартизационен еталон на НАТО, които формированието трябва да покрие“, заяви от своя страна полковник Мрънков. Ротата беше успешно сертифицирана и получи оценка „Боеготов” за изпълнение на задачите си. В учението участваха над 100 военнослужещи и 10 единици бойна, транспортна и специализирана техника. Целта на учението бе да се повиши подготовката и способностите на националния поддържащ елемент и подчинените формирования за развръщане и участие в съвместни операции с партньорите ни от ЕС.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top