Информационен център на Министерство на oтбраната

Ще бъдат отбелязани 70 години от създаването на Авиобаза “Чешнегирово”

Ще бъдат отбелязани 70 години от създаването на Авиобаза "Чешнегирово"

Пловдив. 70 години от създаването на 25-ти изтребителен бомбардировъчен авиационен полк в Чешнегирово ще бъдат отбелязани на 18 юни тази година. Това съобщи за Радио “Фокус”-Пловдив генералът от запаса Иван Парапунов.

На 17 юни се навършват 70 години от създаването на 25-ти изтребителен авиационен полк, разказа ген. Парапунов. От 1961 г. полкът става изтребително-бомбардировъчен (ибап). През май 1993 г. той е реорганизиран в 25-а изтребително-бомбардировъчна авиационна база, закрита на 14 юни 2002 г.

Бивши служили във военното формирование подготвят редица прояви по повод 70-годишнината на авиобазата.

Преди два дни са били представени 3 книги, в които са събрани спомени за полка.

Първата книга е “Ние сме 25-и ибап“. Тя събира спомените – без корекции и цензура на над 70 военнослужещи от запаса. Някои от тях са били командири на авиационния полк, други са служили като пилоти, щабни офицери и техници. Четирима генерали – Иван Дочев, Иван Парапунов, Калчо Танев и Спас Спасов са споделили своите преживявания за любимия авиационен полк.

Втората книга е “Аз служих в 25 ибап“. В нея о.з. полковник Слави Павлов, починал на 25 декември м.г. разказва личните си спомени за полка, на който е бил командир.

Третата книга “70 години 25-а авиобаза Чешнегирово” е на о.з. подполковник Пейчо Пейчев. Редактор е Рада Банялиева – директор на Музея на авиацията в Крумово. Всъщност книгата е второ преработено издание – коригирано и допълнено. Първото излезе през 2013 г. и съдържа спомени за 25-и ибап и за 25-и свързочен батальон. В тази книга авторът е включил информации за още три военни формирования – тиловия батальон, радиолокационния възел и инженерно-строителното поделение. През май 1993 г., след създаването на авиобазата, на пряко подчинение към нея преминават свързочният батальон, тиловият батальон и радиолокационният възел.

Честването на 70-годишнината ще се състои от 10 часа на 18 юни, в Садово, каза ген. Парапунов. Поканен е и президентът Румен Радев.

Честването ще започне с филм и тържествена програма. На същия ден ще бъде открит и Мемориал на загиналите летци при изпълнение на служебния си дълг.

Ще има и въздушни демонстрации от ВВС и Силите за специални операции.

Източник: Агенция „Фокус“  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top