Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

EK реши: България и Румъния с достъп до визовата система на ЕС

[post-views]
В Европейскя парламент призоваха за приемане на Румъния и България в Шенген тази година

България и Румъния ще получат достъп за четене във Визовата информационна система на ЕС през юли. Това обяви Европейската комисия, от където посочиха, че София и Букурещ са преминали успешно всички технически изпитания, необходими за свързване със системите ВИС.

Решението означава, че двете страни ще имат право на достъп до информация, която вече съществува в системата, но не и да въвеждат нова информация.

България и Румъния ще могат да видят визовата история на кандидат за виза, което ще улесни обработката на заявленията. Българските и румънските гранични служители ще могат да проверяват валидността и истинността на шенгенските визи, издадени от други държави от ЕС, според данните от системите. Комисията пояснява, че това е от полза за предотвратяването на измами и борбата с тежки престъпления и тероризъм.

Пълният достъп до ВИС ще стане възможен, след като България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство. От ЕК посочиха, че продължат да подкрепят членство на двете страни в зоната за свободно пътуване в ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани