Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войски на път към полигоните

[post-views]
Войски на път към полигоните

Групите за контрол на придвижването осигурява успеха на ученията

Трудът на воините от групите за контрол на придвижването към Съвместното командване на силите (СКС) невинаги е забележим въпреки оранжевите жилетки, които носят върху униформите. Но без техните усилия нито едно международно учение у нас или с българско участие в чужбина не би имало успех.

От професионалната им работа по гранични пунктове, летища и гари зависи безпроблемното придвижване на войските към и от полигоните. Особено във време на множество паралелно протичащи учения. Както се случи тази година през май–юни. По време на тези учения бяха сертифицирани две групи за контрол на придвижването (ГрКП), подчинени на 30-и отряд за контрол на придвижването.

Военнослужещите от 31-ва ГрКП с командир майор Ангел Стефанов проведоха сертификационно учение MC_EX_TRANSPORTER_2021, в което провериха готовността си за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО (еNRF) през 2022 г. Сертификацията се проведе реално на фона на ученията на НАТО Steadfast Defender 21 и Noble Jump 21. Учението се разигра в пункта за постоянна дислокация, както и на летище Горна Оряховица, ГКПП Дунав мост 1 – Русе, и жп гара Горна Оряховица.

Сертификационно учение MC_EX_DEPLOYER_2021 проведоха военнослужещите от 181-ва ГрКП с командир майор Венцислав Венциславов от 31 май до 2 юни. Дейностите протекоха реално на фона на  националните учения с международно участие Balkan Sentinel 21, Strike Back 21 и „Шабла 21”. Освен в пункта за постоянна дислокация учението се разигра и на летище София, ГКПП Гюешево, ГКПП Калотина, жп гара Горна Баня и жп гара Драгоман.

Комисия от СКС с председател полковник Георги Христов – началник на сектор „Придвижване и транспортиране” в отдел „Логистика” проведе сертификациите в присъствието на наблюдатели от Щаба на отбраната. Двете групи заслужено получиха оценка „Боеготов”. И на практика осигуриха успешното участие на българските и чуждестранните контингенти в големите учения в нашия регион.

Най-ново

Единична публикация

Избрани