Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Д-р Силвия Сиракова: Откриваме паметна плоча барелеф на легендарния разузнавач Пеньо Пенев

[post-views]
Д-р Силвия Сиракова: Откриваме паметна плоча  барелеф на легендарния  разузнавач Пеньо Пенев

Иван ИВАНОВ

Екип на Военния телевизионен канал създаде филм, който възкреси живота и делото на този велик българин.


Родена в София. Доктор по история и класическа археология. Работила в Националния исторически музей като археолог и уредник. Преподавател в Нов български университет (НБУ). Организационен секретар на „Балкански форум по сигурност”. Журналист в печатни медии, автор и водещ на редица рубрики във Военния телевизионен канал още от създаването му през 2002 г.
Д-р Силвия Сиракова е автор на множество документални филми на патриотична и историческа тематика, включително и посветени на българското политическо и военно разузнаване от времето на Студената война. Като автор на филма на ВТК „Един срещу девет” и организационен секретар на Гражданския инициативен комитет за поставяне на паметна плоча в чест на легендата на българското военно разузнаване – полковник Пеньо Върбанов Пенев, д-р Силвия Сиракова даде интервю за в. „Българска армия”.
  • Информационният център на МО и ВТК са медийни партньори на една инициатива, която ще бъде окончателно финализирана в края на следващата седмица. Разкажете повече за това.
  • На 26 юни от 12 ч. в село Дългач, Търговищко, ще бъде открита паметна плоча барелеф на легендата на военното разузнаване полковник Пеньо Върбанов Пенев. Нека да кажа няколко думи за самия полковник Пенев, защото доскоро много малко хора знаеха за този български офицер герой. В мирновременната история на Българската армия съществуват личности, които по чест, достойнство и изпълнен дълг с основание могат да се наредят до славните си предци, проявили героизъм и саможертва по бранните полета по време на войните. Една от тези личности е полковник Пеньо Върбанов Пенев. Заловен и хвърлен по турските затвори повече от 9 години при нечовешки условия, той не се пречупва и запазва достойнството си на български офицер. Разменен е за 9 турски агенти на българо-турската граница и заради неговия героизъм, твърдост и мъжество дори турският караул му отдава „За почест!“. Това е съвсем накратко, повече за неговия жизнен път можете да научите от документалния филм, който ВТК направи, и на който съм автор и сценарист.

Приживе полковник Пенев, обаче, не получава признателността на Отечеството си – България, в лицето на президентската институция тогава. Родината, заради която е жертвал младостта си, здравето си и това на семейството си. Визирам едно срамно събитие преди няколко години, когато по предложение на негови колеги, ученици и другари от Асоциацията на военните разузнавачи и СОСЗР е бил предложен за най-високата награда орден „Стара планина – първа  степен“, но той му е бил отказан от президента Плевнелиев с аргумента, че по Закона за досиетата е приравнен с доносниците! Няма да се уморя да повтарям, че доносник не е агентурна категория, а морална, но това явно е убегнало тогава от погледа на съветниците на Плевнелиев…

Приживе получава висока оценка от своите колеги и ученици, както и от Министерство на отбраната. Посмъртно през 2019 година полковник Пенев беше награден от министъра на отбраната Красимир Каракачанов с най-високото военно отличие орден „Свети Георги“ – I степен. Още се разказват спомени как по коридорите на служба „Военно разузнаване“ са му отдавали почест. Той е един от малкото хора, по които не се е намерил кой да хвърли камък. Награден е и от Министерството на отбраната по предложение на заместник-министър Симеон Николов.

Преди 2 години екип на Военния телевизионен канал създаде филм, който възкреси живота и делото на този велик българин. В резултат от филма, впечатлени от неговата история, граждани се организирахме и създадохме Инициативен комитет за поставяне на плоча – барелеф в памет на полковника в родното му село Дългач, Търговищко.

Междувременно филмът обиколи много кътчета на България, като има доста покани за представяне пред формирования на Българската армия. Представен бе и във Военната академия, и пред офицерите в 61-ва Стрямска механизирана бригада.

  • Разкажи повече за самото събитие на 26 юни.
  • Както казах, в резултат на представянето на филма в родното село на полковник Пенев по покана на местни общественици – г-жа Димитрина Велчева, кмета Алиш Лиотин и г-н Кнезевич – спонтанно възникна идеята, че всички негови съселяни трябва да се гордеят и да знаят за подвига и живота в служба на Отечеството на полк. Пенев. Веднага, още след представянето на филма на ВТК, при дискусията, в която отговорих на много въпроси, възникна тази идея за паметна плоча в чест на полковника. Открита беше банкова сметка на името на полковник Пенев. Беше поканен скулптор, който изготви проект на барелефа, който след одобрение на арх. Валентина Пенева пристъпи към реализацията му. Скулпторът е представител на школата на Великотърновския университет. Казва се Дамян Бумбалов – много активен и сериозен млад творец, автор на множество монументални паметници.
  • Как набрахте средствата по сметката, която Инициативният комитет откри?
  • Тук не мога да скрия вълнението си! Средствата, които бяха необходими за създаването на плочата – барелеф, както и за реновирането – външно на сградата на читалището, се събраха само за няколко дни. Парите ще бъдат отчетени до стотинка! Волята на дарителите те да бъдат разходвани само за паметта на полковник Пенев е изпълнена! Поклон доземи на хората, отделили от залъка си, за да дарят за опазване спомена за полковник Пенев в родното му село, когато нас няма да ни има. Нямам право да съобщя имената им, освен ако те сами не го направят. Не мога и да не споделя радостта си, че Гражданският инициативен комитет бе подпомогнат чрез споделяне на опита си – тъй като в това начинание нашият комитет нямаше опит от организации, от Военноисторическата комисия с председател о.з. полковник доцент Станчо Станчев, Общобългарски комитет „Васил Левски“ с председател г-н Васил Василев, Асоциация на военните разузнавачи, Асоциация на разузнавачите от запаса, Българско дипломатическо дружество и други приятели и съмишленици. Категорично, обаче, искам да отбележа, че до филма „Един срещу девет“, който по една или друга причина стана катализатор на този процес за връщане на спомена за този славен български офицер, се стигна единствено заради помощта, която получихме от служба „Военно разузнаване“, служба „Военна полиция“, ВВС, както и на Комисията по досиетата, което ни позволи да говорим само документалната истина и само истина, запазена в досиетата на полковник Пенев.
  • Каква беше ролята на ВТК? Защо Информационният център и ВТК са медийни партньори по този проект?

Защото Информационният център на МО и ВТК са естествените медийни партньори от самото начало на проекта. Филмът „Един срещу девет“ миналата година спечели Специалната награда на Фестивала за медии и телевизионно изкуство – „Свети Влас – 2020“. През цялото време ВТК и вестник „Българска армия“ запознаваха зрителите и читателите с хода на този проект. Анонсираха събитията, свързани с него, и разбира се, на последно място – аз съм и член на Инициативния комитет и организационен секретар. Отново държа да спомена и имената на екипа на филма „Един срещу девет“ – автор – д-р Силвия Сиракова, продуцент – Тома Иванов, оператори – отговорен оператор Борислав Василев, оператор – Цветомир Ташков, монтаж –  Мариана Пенчева, режисьор – Зоя Касамакова. А в ролята на полковник Пенев се превъплътиха нашите колеги Мирчо Тренчев и Станимир Станков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани