Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Загадката на китайските ракети

[post-views]
Загадката на китайските ракети

Световните анализатори, които следят внимателно надпреварата в създаването на супероръжия от големите сили, твърдят, че китайските ракети са обвити в почти непроницаема тайна. Това, естествено, повишава силно интереса на наблюдателите, тъй като събитията, които се разиграват или биха се разиграли в огромните райони на Индийския и Тихия океан, са от стратегическо значение за големите играчи на глобалната сцена на сигурността и търговските интереси.

Според анализаторите от 2017 г. насам китайската Народна освободителна армия, по-конкретно структурата, която отговаря за конвенционалните и ядрените ракети на Китай, е увеличила ресурса си с 10 нови бригади. Това е увеличение с повече от една трета, като не трябва да се забравя и фактът, че Китайските ракетни войски разполагат с множество нови страшни оръжия. Новите системи включват балистични ракети от типа DF-26, DF-31AG и междуконтинентални балистични ракети DF-41. Китайците притежават и хиперзвукова ракета, известна под наименованието  DF-17, говори се и за вариант DF-21, или DF-21E, но за него засега няма никаква официална информация.

Най-много се знае за ракетата DF-26, която може да поразява наземни и морски цели на дистанция от 4000 м. Счита се, че тези ракети са на въоръжение от 2015 г. и с тях са оборудвани пет бригади. Географски тези бригади са разположени на северозапад, североизток и в югоизточната част на страната. Предполага се, че Китай разполага вече с 200 такива ракети и продължава да произвежда нови, което според анализаторите е шокиращо висока цифра. Забележителното качество на  DF-26 е това, че може да носи конвенционални и ядрени бойни глави.

Другата интересна ракета е  DF-31AG, станала известна за първи път през 2017 г., която е с обхват от 11 000 км. Предполага се, че тези ракети са разположени в Централен Китай и заедно с DF-26 са стратегическата възпираща сила на китайската отбрана.

През 2019 г. се появи информация и за междуконтиненталната балистична ракета DF-41, известна още и под наименованието „Източен вятър“, с ядрена бойна глава, която може да се разделя на десет бойни модула. За нея се говори, че обхватът й достига 15 000 км.

Китайската крилата ракета CJ-10, която е от семейството на американската „Томахоук“ или украинската „Коршун“, стана известна под наименованието „Дълъг меч“. Обхватът й е до 2200 км, а според някои източници – до 3000км. Разпространено е мнението, че  CJ-10 е разработена на базата на украинската „Коршун“. Има тегло 1090 кг, размах на крилата 3, 1 м и диаметър на корпуса 0, 514 мм. Първата китайска хиперзвукова ракета е известна от 2019 г. под наименованието  DF-17. Обхватът на ракетата е от 1800 до 2500 км, като при движението си към целта тя може да достигне скорост, пет пъти по-голяма от скоростта на звука. Високата скорост и изключителната способност за маневриране на хиперзвуковата високоточна ракета са предизвикателство и за най-модерните системи за противовъздушна отбрана.

Снаряди с обхват 100 км

The RCV-L is a purpose built Unmanned Ground Combat Vehicle

Компанията „Нортроп Груман“ разработва по програмата ERAMS нов снаряд XM1155 за далекобойната артилерия. В скоро време 155-мм самоходни гаубици ще изстрелват снаряди, които ще достигат цели на 100 км разстояние. По всичко личи, че снарядите ще приличат по-скоро на ракети с прецизно насочване. Целта на програмата за разработването на снаряда е да увеличи обхвата и точността на изстрелваните от оръдия боеприпаси, като използва, условно казано, „само барут“.

Още по времето на Студената война американската армия има на въоръжение гаубици с ракетни снаряди, чийто обхват е 30 км. Гаубиците с ракетни снаряди, с които в момента разполагат Сухопътните сили на САЩ, изстрелват боеприпаси на дистанция до 70 км. За да достигнат обаче 100-те километра, е необходима много повече мощ. Според експертите от „Нортроп“ има три начина да се увеличи обхватът на един боен снаряд. На първо място той трябва да бъде изстрелян от гаубицата с по-голяма сила. На второ място трябва да бъде по-аеродинамичен, което означава, че трябва да има перки като ракетите. И на трето, но не последно място, трябва да има „задвижване и след изстрелването“. Затова в крайна сметка новият снаряд ще прилича много на ракета. Има и още нещо много важно. И електрониката за прецизното насочване, и перките трябва да оцелеят при изстрелването.

Нова роботизирана бойна платформа

Армията на САЩ ще получи осем прототипа на роботизираната бойна платформа (RCV-L) от най-ново поколение.  RCV-L е специално създадена нова безпилотна бойна машина за обучение на личния състав. Засега във Въоръжените сили на САЩ са получени две RCV (Robotic Combat Vehicle), чиято поява се счита за революционна крачка в развитието на този тип безпилотни наземни системи.

Безпилотната бойна машина е разработена от американската компания Pratt Miller съвместно с британската  QinetiQ. Що се отнася до тактико-техническите данни, на този етап се знае само това, че машината тежи около 7 т, разполага  с икономичен и тих хибриден двигател и достига скорост до 48 км/ч. Въоръжена е с дистанционно управляем оръжеен модул M153 (CROWS II). Според конструкторите в машината може да бъде интегрирана и противотанковата система  FGM-148 Javelin.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани