Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай прати трима души в Космоса

[post-views]
Китай прати трима души в Космоса

Първите обитатели на новата китайската космическа станция излетяха през тази седмица, за да прекарат три месеца на борда на „Тянхъ“ – модул, разположен на над 380 км над земята. С тази рекордно дълга за Китай мисия тримата астронавти ще помогнат за доизграждането на станцията, което трябва да продължи до 2023 г., ще тестват оборудване и ще утвърдят нарастващата увереност на Пекин в космическото пространство.

Първата пилотирана мисия на Китай от пет години насам следва две други постижения. Азиатският гигант бе сред трите държави, изпратили мисии до Марс миналата година, а роботът му се приземи успешно на Червената планета в началото на сегашната. Освен това Китай успя да върне проби от скали и почва от повърхността на Луната.

Космонавтите или както ги наричат в Китай – тайконавти, излетяха от Цзюцюан в постинята Гоби, Северозападен Китай с ракетата „Великият поход“-2F Y12. Те ще живеят в помещение, където товарен апарат откара нужните им храна, гориво и оборудване още миналия месец и се скачи с модула.

Капсулата „Шънчжоу-12“ отвежда двама астронавти ветерани и трети, за когото това е първи космически полет, близо два месеца след като Китай изстреля в орбита основния, 22.5-тонен модул на „Тянхъ“ („Небесна хармония“). Общо 11 мисии ще бъдат нужни за пълното изграждане и оборудване на станцията, която ще тежи общо 70 тона, за полет се обучаваха в последните години поне 12 тайконавти. Този проект бе ускорен заради невъзможността на Китай да се присъедини към Международната космическа станция. През 2011 г. САЩ приеха закон, който забрани всякакво сътрудничество между НАСА и Китай или компании, които са китайска собственост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани