Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Службата в армията не е… носене на работно облекло

[post-views]
Службата в армията не е… носене на работно облекло

В Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се проведе пилотен курс.

Всеки сержант, който се развива в кариерата си и иска да  продължава службата си в армията, за когото тя е наистина служба, а не е носене на работно облекло и наистина вярва в това, в един или друг етап от работата си трябва да премине през сержантски колеж на длъжност като инструктор. Това твърди старшина Борислав Домеников – главен инструктор в Професионалния сержантски колеж при НВУ „В. Левски“ – Велико Търново. Той е на тази длъжност от миналата година, от месец август. Роден е в Плевен, съпругата му е от Стара Загора, в момента живеят във Велико Търново, заради работата му.

В Професионалния сержантски колеж при Националния военен университет „В. Левски“ във Велико Търново неотдавна беше проведен курс по начална подготовка за заемане на длъжности в структурите на НАТО. Той беше предвиден за номинирани военнослужещи – войници и сержанти от Българската армия, на които им предстои да бъдат командировани на тригодишна мандатна длъжност в различни структури и органи на НАТО, а и други регионални инициативи в чужбина. Това беше пилотен курс, защото за първи път се провежда такъв у нас. Това е и първият курс, за който отговаря старшина Домеников – за планирането, организацията, провеждането и отчитането.

„Службата в сержантския колеж за мен е осъзнат избор. От осемнадесет години съм във Въоръжените сили като професионален военнослужещ. Смея да твърдя, че съм късметлия, доволен съм от избора, който съм направил, защото службата ми е била много динамична и интересна. По специалност съм пехотинец, но за тези осемнадесет години имах възможност освен да служа в пехотни подразделения на тактическо ниво, също и да заемам длъжности в щабовете на двете най-големи формирования в Сухопътни войски, а също и два пъти бях на международна длъжност в щаб на НАТО, в Съвместното командване в Холандия – от 2007 до 2010 г. и в Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия – до август 2020 г. Когато приключи работата ми в Италия, кандидатствах за длъжност в Професионалния сержантски колеж във Велико Търново“, разказва старшина Домеников.

Той вярва, че именно службата в сержантския колеж може и го обогатява в степен, каквато на друго място няма как да се случи по този начин и в този мащаб, или това би  могло да се случи, но за много по-дълъг период от време. Старшина Домеников възнамерява след известно време на служба в Професионалния сержантски колеж да се върне обратно във формированията на тактическо ниво. Сега, в учебното заведение, предава своя опит, черпи и от опита на другите. Но за да е постоянно актуален, редно е да има и периоди на служба именно във формированията – било на тактическо ниво, било в щабовете на оперативно ниво. Така ще се постига естествено и реално прилагане на концепциите, на знанията и на уменията, смята експертът.

По време на курса: NATO NCO STAFF ORIENTATION COURSE, който се проведе в Професионалния сержантски колеж при НВУ „В. Левски“ – В. Търново, гост-лектор беше главният сержант на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия (JFC NAPLES) Ханс Юрген Старк. Проведени бяха и серия от методически срещи със сержантския състав. Обсъдени бяха и често задавани въпроси, свързани с професионалното развитие, обучението и подготовката на военнослужещите от сержантския състав във Въоръжените ни сили.

Нетрадиционни подходи в обучението

Exif_JPEG_420

През сержантския колеж преминават като обучаеми военнослужещи от Въоръжените сили въобще. Инструкторите се срещат с обучаеми с много разнообразен опит и тук ролята на инструктора се дефинира не като общото възприятие, че един човек се изправя пред една група от хора и еднопосочно комуникират. „Гледам на ролята на инструктора като на човек, който споделя своя опит и черпи от опита на другите. Дори и занятията, които провеждаме са по този начин. Въпреки, че някъде има и теоретична част, ние дискутираме отделните въпроси, а това са всъщност подходи, които до момента съм видял в службата си. Това е факт при обучения в страната и в чужбина, защото съм възпитаник на нашия сержантски колеж, завърших го през 2012 г., но завърших и Сержантска академия „Кислинг“ към американските ВВС в Европа, както и сержантското училище на Швейцарските въоръжени сили. Този опит именно ми дава възможност да прилагам и някои други, по-различни и нетрадиционни подходи в тази работа, което също донякъде допринесе за желанието ми да дойда и да служа известно време в Професионалния сержантски колеж в НВУ във Велико Търново“, твърди старшина Домеников.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани