Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръгват с надежда и молитва – За операция на НАТО заминава поредният контингент от Специалните ни сили

[post-views]
Тръгват с надежда и молитва – За операция на НАТО заминава поредният контингент от Специалните ни сили

В продължение вече на няколко години ние участваме като контингент в мисия на НАТО, нещо, за което дълго време преди това сме се стремили и борили. Благодарение на доброто представяне и на успешното изпълнение на задачите от предходните ни контингенти до този момент ние се утвърдихме като

               достоен и равноправен партньор

на тези, с които изпълняваме задачи в тази мисия. Това заяви в Пловдив командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев по време на тържественото изпращане зад граница на поредния контингент за участие в операция на НАТО.

По-нататък той се обърна към военнослужещите, които тръгват на мисия, и посочи, че в рамките на една седмица трябва да приемат службата от своите предшественици, да стъпят на всичко онова, което те са постигнали с труд и професионализъм, да успеят в следващите 6 месеца да надградят тези постижения и с достойнство и чест да предадат знанията си на следващия контингент, който ще ги замени.

Генерал-майор Матеев благодари на воините за всеотдайността през изминалите месеци и ги поздрави за успешната сертификация, в която са показали знания и умения, че могат да работят в екип и че са готови за успешното изпълнение на задачите, които предстоят.

„Не забравяйте, че и вие ще работите в нелеко време. Очакват ви

                 рискове и предизвикателства

в района на мисията, не се отпускайте и не забравяйте, че пандемията, която върлува в световен мащаб, не си е отишла. Бъдете винаги нащрек! Освен професионално и отговорно изпълнение на задачите не забравяйте, че е най-важно да съхраните себе си и колектива. Убеден съм, че няма да пожалите сили да защитите вашето име, името на вашите командири, името на Специалните ни сили, на Министерството на отбраната и на Република България. Вие ще бъдете нашето лице през следващите 6 месеца на театъра, на който ви изпращаме да изпълнявате задачи. Вие ще бъдете лицето на България“, завърши словото си командирът на СКСО.

В приветствието си областният управител на област Пловдив Ангел Стоев подчерта, че на бойците им предстои да изпълнят дълг в съответствие с ангажиментите, които Република България е поела в международен план, и изказа увереност, че подготовката е преминала на високо ниво и воините притежават необходимите знания и качества за отлично изпълнение на задачите, които ще  бъдат поставени на територията, където отиват.

„Не забравяйте, че вие ще представяте Република България – нашата Родина, както в отношенията с други ваши колеги, така и по отношение на населението, което ще ви посрещне на тази територия. Вие сте нашето лице и по вас ще съдят за България. Ще си позволя да ви поставя още една задача от все сърце, независимо че не съм ваш пряк началник, а тя е – да се завърнете живи и здрави“, заръча областният управител.

Генерал-майор Матеев връчи на командира на групата сертификат за готовност на контингента за участие в операцията на НАТО. „От името на воините и от мое име  искам да благодаря за гласуваното ни доверие. Уверявам ви, че ще дам всичко от себе си, за да изпълня подобаващо задачите, които стоят пред нас. Надявам се да оправдая очакванията на моите командири. Ще работя така, че да запазя хората си живи и здрави и да ги върна тук при семействата им. Ще се опитам да им осигуря спокойна среда далеч от дома и близките им, така че да разгърнат своя

              пълен спектър от възможности

които имат. Ще дам максимума от себе си, за да изпълня очакваното от нас в предстоящите месеци. Ще работя за издигането на престижа на българските Специални сили и няма да позволя да се петни името на моята Родина. Мога да ви уверя, че хората, които тръгват, са професионалисти. Тръгваме с надеждата и молитвата да се върнем живи и здрави и когато се върнем, да мога да доложа, че задачите са изпълнени, отвърна на приветствията командирът на групата.

Молебен за здраве на личния състав отслужи Негово Високоблагоговейнство  Ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария. Той и генерал-майор Матеев подариха на заминаващите военнослужещи икона на Свети Георги Победоносец, който да закриля и да вдъхновява воините по време на мисията.

След церемонията по изпращане на контингента зад граница със заповед на командира на СКСО бяха наградени състезателите от представителните отбори в държавния военен шампионат по стрелба с пистолет „Макаров” за блестящото им представяне. С друга заповед бяха отличени военнослужещи, постигнали високи резултати в планирането, провеждането и участието в многонационалните учения Trojan Footprint-South 21 и  Decisive Strike 2021. Също така бяха наградени и лекарите майор д-р Николай Гешев и цивилният служител д-р Нанко Георгиев за оказана своевременна и животоспасяваща помощ при инциденти с военнослужещи. Церемонията завърши с тържествен марш. Гости на ритуала бяха още Александър Държиков – председател на Общинския съвет в Пловдив, Тодор Чонов –  заместник-кмет на града, полковник Асен Шопов – председател на Военния съд в Пловдив, и о.з. полковниците Сирмо Сирмов и Васил Томов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани