Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Тръгва” ли Музеят на авиацията към Пловдив?

[post-views]
„Тръгва” ли Музеят на авиацията към Пловдив?

Цончо ДРАГАНСКИ

На среща в Пловдив министърът на отбраната Георги Панайотов и кметът на града Здравко Димитров обсъдиха два въпроса, които от години чакат разрешение. По първия – преместването на Музея на военната авиация от Крумово в Пловдив, бе припомнено, че за тази цел има решение на Министерския съвет от 2018 г. за предоставена сума от 13 милиона лева. Тези средства не са постъпили досега, но това решение предстои да бъде изпълнено.

„Тръгва” ли Музеят на авиацията към Пловдив?
В Музея на авиацията в Крумово се съхраняват ценни експонати като германския водосамолет Арадо-196 А3 „Акула”                                  
Фото авторът

Радвам се да обявя, че общината е в етап, на който тя си е свършила работата, и оттук нататък остава да помислим как да стане точно преместването. Това е много сложно инженерно задание. И първо трябва да се види по кой начин някои от старите летателни средства могат да се преместят от Крумово в Пловдив и дали това въобще е възможно. Но останалата част от Музея ще бъде преместена. Нека да огледаме какви са опциите, дали с машините нещата ще тръгнат, и тогава ще се говори за конкретни срокове, заяви министър Георги Панайотов.

А идеята за преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив е от доста време. За тази цел още през януари 2003 г. в сградата на общината в Пловдив бе проведена работна среща, организирана от тогавашния кмет на града д-р Иван Чомаков и командира на корпус „Тактическа авиация” по онова време бригаден генерал Евгени Манев. На друго обсъждане през октомври 2018 г. от общината обещаха, че ще подкрепят финансово преместването на музея, защото мястото му е в Пловдив.

Вторият въпрос на срещата между министър Георги Панайотов и кмета Здравко Димитров бе по ремонта на Военния клуб в града. Беше изяснено, че проектната документация е готова и е издадено разрешение за реконструкция и обновяване на сградата.

Обсъдихме кога и как ще бъде извършен този ремонт. Получих уверения от кмета за 100 процента съдействие и се надявам скоро ремонтът да бъде започнат и да бъде приключен. Беше ми казано, че финансите са одобрени. От ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” трябва да направят проверка, каза министърът на отбраната.

През годините е имало много намерения за възстановяване на първоначалния вид на сградата на Военния клуб, построена през 1908 г. За тази идея през 2017 г. бе учреден комитет по инициатива на Здравко Димитров, тогава областен управител на Пловдив. През юли 2020 г. бе представен проект за нова визия на сградата на Военния клуб от столично студио, като възложител на проекта бе ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. А очакванията бяха строителството да започне през 2021 г.

                          

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани