Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

31-ви батальон – по-мощен от всякога

[post-views]
31-ви батальон – по-мощен от всякога

Воините се представиха отлично на тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар-21”.

В края на май и началото на юни на полигон „Корен” се проведе батальонното тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар-21”. Основен участник бе 31-ви механизиран батальон от 2-ра Тунджанска бригада, а редом с него –  обслужващи и осигуряващи формирования от бригадата, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, тактическа бойна група от Гърция с танкове „Леопард” и два вертолета „Апачи”, лекопехотен взвод от въоръжените сили на Румъния, летателни средства от българските ВВС за огнева поддръжка.

Ден преди същинската част на учението командирът на 2-ра бригада бригаден генерал Стоян Шопов заяви:

„Подполковник Светослав Годинов е командир на 31-ви механизиран батальон от 2 години. През това време той имаше възможност да изгради командно-организаторските си качества. Положихме достатъчно усилия при преминалите командно-щабни учения подполковник Годинов да бъде готов да управлява не само 31-ви батальон, а и всички придадени и поддържащи формирования, включително от чуждестранни наши съюзници. Така че съм убеден – той притежава качествата и ще се справи с отговорната задача да ръководи цялостния процес на планиране и изпълнение на бойните задачи по време на „Ответен удар-21”.

И подполковник Светослав Годинов оправда напълно гласуваното му доверие. Роден е през 1977 г. Завършва Висшето военно училище „Васил Левски” през 2001 г. със специалност „Мотопехотни войски” и започва офицерската си служба в мотострелковия полк в Средец. След една година е преместен в състава на лекопехотен батальон на 2-ра бригада в Стара Загора, по-късно –  38-и механизиран батальон. Заема последователно длъжностите командир на взвод, заместник-командир на рота и командир на рота. През 2014–2015 г. е слушател във ВА „Георги Ст. Раковски”. Продължава службата си във 2-ра бригада като помощник-началник на отделение „Оперативно” и след това е началник-щаб на 38-и батальон. От 1 ноември 2018 г. е командир на 31-ви механизиран батальон – Хасково.

В същинската част на учението на тема „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение” бяха изпълнени задачи по планиране и провеждане на ефективни бойни действия на тактическо ниво и трениране на формированията от 31-ви механизиран батальон за водене на съвместни бойни действия с придадените формирования от родовете и специалните войски и формирования от страни – членки на НАТО. В третата рота на батальона заедно с българските военнослужещи действаха танков взвод от гръцките въоръжени сили и лекопехотен взвод от Румъния. Така 31-ви батальон достигна невиждана мощ в досегашната си история.

В края на учението бригаден генерал Стоян Шопов отчете, че поставените цели са изпълнени. А подполковник Светослав Годинов подчерта, че заслуга за успеха имат всички формирования от батальона. И държеше да бъдат обявени имената на техните командири. Началник на щаба на 31-ви батальон е майор Георги Георгиев. Началник на отделение „Тактическо” е капитан Румен Везев. Командир на щабната рота е капитан Захари Генев. Логистична рота е с командир капитан Красимир Маринов. Командири на механизираните роти са капитан Зефир Узунов, старши лейтенант Асен Чилингиров и капитан Михаил Костадинов.

Командир на батареята е капитан Янко Колев. Командир на зенитно-ракетния артилерийски взвод е капитан Лозко Лозев. Смесеният противотанков взвод е с командир капитан Емил Едрев. Изводът на подполковник Светослав Годинов е, че всички тези формирования са се справили със задачите си по време на „Ответен удар-21”. И батальонът е повишил значително оперативните си способности, което беше потвърдено и в анализа на  учението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани