Информационен център на Министерство на oтбраната

Външният министър на Афганистан смята за “необходимо” присъствието на Турция на летището в Кабул

Кабул вече разполага със система за противовъздушна отбрана

Присъствието на Турция на летището в Кабул е “необходимо” на дипломатическата общност, заяви афганистанският министър на външните работи Ханиф Атмар, цитиран от Анадолската агенция.

В интервю за агенцията покрай дипломатическия форум в Анталия между 18 и 20 юни министърът приветства готовността на Турция да осигурява сигурността на летището в Кабул след изтеглянето на чуждестранните сили от Афганистан. По думите му това е необходимо, за да продължи присъствието на дипломатическата общност, както и подкрепата на международната общност за Афганистан и за неговите сили за сигурност.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу вчера също открои важността на функционирането и сигурността на летището в Кабул.

“Това е важно не само за Афганистан, но и за оцеляването на дипломатическите мисии там, включително на Турция”, посочи той.

Чавушоглу подчерта, че това няма да е задължение, което Турция ще поеме сама, като добави, че страната му се нуждае от подкрепата на важни международни съюзници, но най-вече на самия Афганистан.

“Правителството на Афганистан също иска Турция да остане”, каза той. “Винаги сме казвали, че ще останем до Афганистан и ще бъдем в Афганистан, докато Афганистан има нужда от това”, посочи турският първи дипломат.

Източник: БТА

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top