Информационен център на Министерство на oтбраната

Израел зове САЩ и Европа да се събудят, преди да се върнат към ядрената сделка с Иран

Израел зове САЩ и Европа да се събудят, преди да се върнат към ядрената сделка с Иран

Премиерът на Израел Нафтали Бенет призова САЩ и други страни, които искат да подновят ядрената сделка от 2015 г. с Иран, да се “събудят” и “да разберат с кого правят бизнес”, съобщава “Ройтерс”.

Изявлението на Бенет идва, след като тази събота консервативният съдия Ебрахим Раиси беше избран за президент на Иран. Раиси, който до момента заемаше поста на главен съдия във Върховния съд на Иран, е яростен критик на Запада, но изрази позиция “за” възобновяването на ядрената сделка.

“Бих казал, че изборът на Раиси е последната възможност световните сили да се събудят, преди да се завърнат към ядреното споразумение, и да разберат с кого правят бизнес”, настоя Бенет.

Никога не трябва да се позволява на един режим на брутални палачи да разполага с оръжия за масово изтребление, отсече израелският премиер и подчерта, че позицията на страната му няма да се промени.

Разговорите във Виена за подновяване на ядрената сделка са в ход от началото на април. В преговорите участват представители на Иран, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия, а САЩ вземат непряко участие в дискусиите.

Администрацията на Джо Байдън неколкократно е изразявала желание САЩ да се върнат към споразумението, но настоява най-напред Иран отново да започне да изпълнява в цялост задълженията си по сделката. От своя страна Техеран предупреждава, че няма да изпълни ядрените си ангажименти, докато Вашингтон не вдигне санкциите си.

Източник: news.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top