Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без прецедент: Швеция без правителство след вот на недоверие

[post-views]
Без прецедент: Швеция без правителство след вот на недоверие

Швеция остана без правителство. По-рано през деня парламентът на страната подкрепи вот на недоверие към правителството на премиера Стефан Льовен, който ще е първият министър-председател на кралството, отстранен по този начин.

Парламентът в Стокхолм подкрепи с голямо мнозинство вота на недоверие към лявото правителство на премиера Стефан Льовен. От 349 депутата, 181 гласуваха „за“, докато 51 се въздържаха.

До вота на недоверие се стигна, след решението на коалиционната Лява партия, да оттегли подкрепата си, заради спор около предлаганите от десницата промени в закона за жилищните наеми, които в момента са стриктно фиксирани в колективна система за договаряне.

Според Конституцията на страната след подобен вот, министър председателят има една седмица да реши дали да подаде оставка, или да свика предсрочни парламентарни избори. При първия сценарии председателят на парламента ще има задачата да започне преговори с политическите сили за евентуалното сформиране на ново правителство.

Повечето анализатори смятат, че Швеция върви към предсрочни избори, но дори и да се формира правителство мандатът му ще е ограничен до септември 2022г, когато трябва да се проведат редовни избори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани