Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Външният министър на Афганистан смята за „необходимо“ присъствието на Турция на летището в Кабул

[post-views]
Най-малко двама души бяха убити и седем бяха ранени при атака днес срещу сикхски храм в Кабул

Присъствието на Турция на летището в Кабул е „необходимо“ на дипломатическата общност, заяви афганистанският министър на външните работи Ханиф Атмар, цитиран от Анадолската агенция.

В интервю за агенцията покрай дипломатическия форум в Анталия между 18 и 20 юни министърът приветства готовността на Турция да осигурява сигурността на летището в Кабул след изтеглянето на чуждестранните сили от Афганистан. По думите му това е необходимо, за да продължи присъствието на дипломатическата общност, както и подкрепата на международната общност за Афганистан и за неговите сили за сигурност.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу вчера също открои важността на функционирането и сигурността на летището в Кабул.

„Това е важно не само за Афганистан, но и за оцеляването на дипломатическите мисии там, включително на Турция“, посочи той.

Чавушоглу подчерта, че това няма да е задължение, което Турция ще поеме сама, като добави, че страната му се нуждае от подкрепата на важни международни съюзници, но най-вече на самия Афганистан.

„Правителството на Афганистан също иска Турция да остане“, каза той. „Винаги сме казвали, че ще останем до Афганистан и ще бъдем в Афганистан, докато Афганистан има нужда от това“, посочи турският първи дипломат.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани