Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мащабно тактическо учение „Обединени усилия 2021“ се проведе в НВУ

[post-views]

Комплексно тактическо учение „Обединени усилия 2021“ се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“. Учението беше на тема „Действия на ротно-тактическа група от състава на батальонна бойна група при отбрана“, продължи една седмица и в него участва целият състав на Военния университет – офицери, сержанти, курсанти и войници.

„Всички те представляват армията на измислената държава Ийстланд и трябва да я защитят. Противниковата група е от Зуланд и представителите на тази страна смятат, че част от територията е тяхна. Това е стар конфликт от преди десетилетия, но противникът е решил, че точно сега е време да си върне земите. Ние отговорихме на агресията и не допуснахме завземането на наша територия. Противникът е изтласкан до границата, където бойните действия приключиха, защото ние нямаме претенции към чужди територии“, разказва сюжета на учението подп. доц. д-р Румен Маринов, ръководител на катедра „Военни науки“.

И уточнява, че в занятието участва и малка група, която симулира действията на противника, който също си има щаб. Целта е да бъде постигната повече реалистичност в учението, затова и курсантите, които влизат в ролята на противника, имат за задача да изменят част от обстановката. За нуждите на учението, съдействие оказаха и Сухопътни войски с хора и техника.

Преди да започнат реалните бойни действия, на територията на Военния университет работи щабът на батальонната бойна група, за да разработи симулация на отбранителната тактика. „В тази симулация обучаемите залагат стойности и разиграват предварително цялото учение. Системата им показва грешките, пропуските, слабите места и позволява бъдещите офицери да тренират едно и също действие няколко пъти. Когато бъркат, спираме играта, връщаме системата в изходно положение и всичко започва отначало“, допълва още подп. Маринов.

Мащабно тактическо учение „Обединени усилия 2021“ се проведе в НВУ

В сряда, четвъртък и петък учението продължи на полигона в Беляковец и завърши с бойни стрелби, които бяха наблюдавани от целия ръководен екип на Военния университет.

„Интересно, вълнуващо и предизвикателно беше това учение. Вярно, че времето не беше на наша страна, но пък това ни даде шанса да експериментираме и да намерим начини как да си сътрудничим още повече“, коментира курсант Алиса Петкова, която учи в специалността „Военна полиция“, където е и единственото момиче в курса.

„Първите два дни бяха доста трудни, защото беше и много дъждовно и мокро, но се справихме. Помагахме си, което е и най-важното. Но най-вълнуващата част бяха стрелбите и то последния ден, защото бяха масивни и мащабни, стреля се с много машини. На практика с цялата техника, която имаме“, каза първокурсникът курсант Йоно Стоев.

„Убеден съм, че всички сте отчели пропуските и допуснатите грешки, които ще анализирате. Това ще бъде вашата служба, когато отидете в поделенията си, а ние ще направим всичко възможно да ви подготвим, за да бъдете добри лидери“, каза при закриването на учението началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов.

Източник: nvu.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани