Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Партията на Никол Пашинян – големият победител от парламентарните избори в Армения

[post-views]
Партията на Никол Пашинян – големият победител от парламентарните избори в Армения

Партията „Граждански договор“ на досегашния арменския премиер Никол Пашинян спечели убедително проведените в неделя предсрочни парламентарни избори. Втори се нарежда опозиционният блок „Алианс Армения“ на бившия президент Роберт Кочарян, който постави под въпрос честността на вота.

Очакванията на социолозите за оспорвана надпревара по време на предсрочните парламентарни избори в Армения не се оправдаха. Управляващата партия „Граждански договор“ печели 53,9 процента от гласовете, сочат публикуваните по-рано през деня данни от Централната избирателна комисия на страната. Макар и с доста по-слаб резултат опозиционният блок „Алианс Армения“ се нарежда втори с малко над 21 процента от гласовете. Много наблюдатели обаче се притесняват, че вотът, проведен няколко месеца след тежкото поражение на Армения от Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, няма да тушира тлеещото напрежение в страната. Малко след като Пашинян се обяви за победител, опонента му Кочарян заяви, че изборите са фалшифицирани и заплаши да не признае резултатите. Това със сигурност ще задълбочи политическата криза в страната.

Припомнян, че до предсрочните избори в Армения се стигна, след месеци на антиправителствени протести, провокирани от подписаното между Армения и Азербайджан примирие, договорено и одобрено от Русия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани