Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Локхийд Мартин и Дженерал Мотърс ще създават ново поколение луноходи

[post-views]

Локхийд Мартин и Дженерал Мотърс ще създават ново поколение луноходи
Локхийд Мартин и Дженерал Мотърс ще създават ново поколение луноходи

Компаниите „Локхийд Мартин“ и „Дженерал Мотърс“ обединяват усилия за създаване на ново поколение луноходи по програмата на НАСА Артемис за изпращане на астронавти на Луната с изследователска цел.

През 60-те години на 20-ти век „Дженерал Мотърс“ и „Боинг“ разработиха луноход, а  три от тях – LRV-1, LRV-2 и LRV-3 бяха поставени на Луната през 1971-72 г. НАСА планира да осъществи нова мисия до Луната във време, когато технологиите са напреднали значително, а астронавтите имат нужда от съвременни луноходи. „Локхийд Мартин“ ще допринесе със своя опит и експертиза от проучванията си в дълбокия Космос, докато „Дженерал Мотърс“ е лидер в електрическите технологии с батерии и двигатели.

Благодарение на по-съвършената си батерия новите луноходи ще могат да достигат по-далечни разстояния от събратята си, които изминаваха до 8 км. Тъй като космическият кораб ще се приземи на равна повърхност, а изследователите ще проучват пресечен или скалист терен, ще са нужни високопроходими луноходи, поясни Кърк Шайърмен, вицепрезидент на лунната изследователска програма на Локхийд Мартин.

Новите луноходи ще бъдат задвижвани с електричество, както по-старите. Двигателите с вътрешно горене не са подходящи за Луната, тъй като изискват въздух, наситен с кислород, а на Луната липсва такъв.

НАСА все още не е обявила официално търга за луноходите. Предвижда се луноходът да се състои от едно неразглобяемо тяло, да се движи автономно и така да придвижва астронавтите и оборудването до различни части на Луната. Обмисля се начинът, по който астронавтите ще управляват лунохода, като това може да бъде кормило или превключвател, подобно на оригиналните луноходи. Двете компании предвиждат пребиваване на няколко лунохода едновременно, които ще обхождат различни места или ще се движат във верига един след друг.

Най-голямото предизвикателство за лунохода и астронавтите са температурите на Луната, които сутрин са 127 градуса по Целзий, а нощем падат до -138 градуса. Вероятно е луноходите да се зареждат със слънчеви батерии по време на двете седмици, които представляват един лунен ден.

Изобретателите ще трябва да прибегнат до по-древни методи за навигация, съчетани с компютърни технологии, тъй като компасът не може да работи на Луната заради слабото магнитно поле, а GPS системи са невъзможни заради липса на мрежа от сателити около Луната.

Най-ново

Виж още

Избрани