Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въздушната полиция на НАТО прехвана 20 руски самолета над Балтийско море за седмица

[post-views]
Кралските военновъздушни сили на Канада започват мисията си за охрана на въздушното пространство на Румъния

Изтребители от въздушната полиция на НАТО 8 пъти са прехващали през изминалата седмица руски военни самолети над Балтика, съобщи агенция Укринформ с позоваване на министерството на отбраната на Литва.

Уточнява се, че става дума за 20 самолета на руските ВВС, които са били съпроводени въздушната полиция в международното въздушно пространство, преди да достигнат въздушните граници на Алианса.

„Между 14 и 20 юни изтребители, изпълняващи функции по въздушно патрулиране на НАТО над балтийските страни, 8 пъти бяха вдигани във въздуха за опознаване и съпровождане на военни самолети на Руската федерация, в международното пространство над Балтийско море.“ — се казва в съобщението.

Инциденти са регистрирани на 15 юни (три пъти), 16 юни (два пъти), 17 юни, 18 юни (два пъти).

Съобщава се също, че на 17 юни изтребители на НАТО са излетели не за да съпроводят руските самолети, а „във връзка с активизация на действията в Калининградска област“ на руските военни. Самолетите им не са имали летателен план и са били с изключени транспондери. Поддържали са връзка с Регионалния център за управление на полетите RSVC.

Мисията по еърполисинг над балтийското въздушно пространство на НАТО се осъществява от бази в Литва и Естония.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани