Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Последен срок: Заради Брекзит статутът на хиляди европейци под въпрос

[post-views]
Водещи британски медии обявиха: Тереза Мей отлага гласуването на сделката за Брекзит

Британското правителство обяви, че ще започне да издава 28 дневно предупреждение към гражданите на ЕС, които са изпуснали крайния срок за подаване на документи за постоянно жителство. Според т.нар схема за уседналост на граждани на ЕС, въведена след Брекзит, крайния срок за кандидатстване беше 30 юни, като тези, които не го спазят могат да загубят статута си.

Точно преди пет години британците решиха чрез референдум страната им да напусне ЕС, което промени из основи отношенията между острова и континента.

Един от спорни въпроси около развода между Брюксел и Лондон беше именно, каква ще е съдбата на европейските и британските граждани, които от години работят и живеят, съответно на острова или на континента.

До този момент над 5 милиона и 600 хиляди европейци са подали документи, но според данните на правителството близо 400 хиляди други не са.

Според експерти причините за това се крият в новото британско имиграционно законодателство, с което много хора, от рискови групи като хора в старчески домове или деца не са запознати.

Припомнян, че точно преди пет години на този ден Европа осъмна с новината, че Великобритания излиза от съюза. Процесът не се оказа лесен, което принуди острова на няколко пъти да отлага развода, и официално да напусне 27 членния блок на 21 януари 2020г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани