Информационен център на Министерство на oтбраната

Диалогът с Русия разедини европейски лидери

Ангела Меркел носи послание за стабилност при прощалното си посещение в САЩ

ЕС се обяви за диалог с Русия по всички теми във взаимен интерес, но за сега вариантът за среща между лидерите на двете страни е малко вероятна. Това стана ясно след срещата на Европейския съвет в Брюксел, на която участва и българският президент Румен Радев.

Френско-германската идея да се проведе среща на високо равнище с руския президент Владимир Путин срещна сериозна съпротива между лидерите на 27-чления блок. Полша и трите балтийски страни Латвия, Литва и Естония,  очаквано бяха твърдо против.

Германският канцлер Ангела Меркел, коментира, че макар и да не е бил постигнат компромис за нея е важно, че все пак  ЕС има готовност за диалог с Русия по темите от взаимен интерес. Лично аз смятам, че трябваше да направим дръзка стъпка и да организираме среща на върха.

За да стане това европейският съвет очаква от руската страна повече конструктивна и политическа ангажираност, както и да спре действията си срещу общността и страните членки и трети страни, се казва в приетите заключения от срещата на европейските лидери.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top