Информационен център на Министерство на oтбраната

Последният ни контингент от Афганистан се прибра предсрочно

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в официалната церемония по посрещане на последния български военен контингент, участвал в мисията на НАТО в Афганистан

В продължение на 20 години 42 български военни контингента преминаха през най-опасната страна в света

Брой 25 (2021)

След близо седемчасов полет от Афганистан със транспортен самолет на американските Военновъздушни сили военнослужещите от 42-рия български контингент се завърнаха в София рано вечерта на 23 юни. Те уастваха в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в база „Летище Баграм“.

Контингентът е в състав 113 военнослужещи

които изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на летището и подпомагане на работата на щаба на мисията в Кабул в областта на специалните операции, личен състав и логистика.

Строя прие генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ на Съвместното командване на силите (СКС). Той поздрави военнослужещите с успешното изпълнение на мисията и завръщането в родината. „Господа офицери, сержанти и войници, за мен е дълг да ви посрещна след успешно изпълнение на мисията живи и здрави. От името на висшето военно и политическо ръководство на МО и от името на Командването на СКС изказвам нашата най-сърдечна благодарност. Успешно изпълнихте задачата, вие бяхте посланици на България и на нашите Въоръжени сили в Ислямска република Афганистан. Достойно представихте Българската армия и България“, каза генерал-лейтенант Тодоров и им пожела успех.

Бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, също поздрави строя с добре дошли на българска земя. Военнослужещите се отправиха към в. ф. 28610 в Горна Баня за прибиране на оръжието и материалните средства. Следващия ден те преминаха през задължителен медицински преглед, след което всеки участник от последната ни мисия в Афганистан

отпътува за своето военно формирование

„За пореден път българските военнослужещи получиха високи оценки от преките си командири в база Баграм, а преди седмица при приключването на мисията в щаба в Кабул командирът генерал Скот Милър е благодарил на българите за изпълнените задачи“, разказа Павлин Велков, командир на 42-рия контингент. „Изключително сме развълнувани, да се прибереш от едно място, което не е с най-благоприятния климат, в България, е прекрасно, вижда се разликата, всички са изключително щастливи и с нетърпение очакваха да се приберат“, допълни още той. Трите месеца на мисията на най-голямото летище на НАТО в Афганистан той коментира като изключително динамични, тъй като именно на тях се е паднала отговорността по прибирането на материалното ни имущество там, да се извършат необходимите административни дейности. „Отделно, до последно, до 17 юни имахме дежурства на вътрешния периметър. Изключително динамична мисия, нищо че беше само 3 месеца“, коментира още той. „Обстановката в Афганистан си е традиционно неспокойна – непрекъснати заплахи, но ние сме изпратени там със задачи, които трябва да изпълняваме, и го сторихме.

За полковник Велков това е втора мисия, а по повод на това, че казват мисия с мисия не си прилича, той обясни, че миналия път е бил командир на съветнически тим, а тук задачите му са били съвсем различни – начело на контингент.

Като изключително постижение той определи факта, че в база Баграм не са имали нито един случай на COVID-19. Почти всички наши военнослужещи там са били ваксинирани с изключение на онези, които са преболедували вируса.

Полковник Велков е последният български военнослужещ, който се е качил на самолета от Афганистан, и първият, който развя българското знаме на родна земя. База Баграм в момента е под американско командване, за охраната на вътрешния периметър се грижат т. нар. рейнджъри – техни военнослужещи, които с течение на времето ще трансферират своите отговорности на Афганистанската национална армия, обясни още той.

Контингентът изпълняваше задачи по носенето на денонощни дежурства, охрана на част от вътрешния периметър на база Летище Баграм от наблюдателни кули,

изпълнение на щабни задачи

в щаба на мисията, дежурства в командния оперативен център и дежурни оператори в базовия оперативен център. Общо в операциите ISAF и „Решителна подкрепа” в продължение на 20 години участваха 42 български военни контингента с общ числен състав 11 200 военнослужещи.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top