Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА сбъдна една своя мечта

[post-views]
ВМА сбъдна една своя мечта

Българските пациенти вече имат Операционен център на световно ниво

Празнично беше тази седмица във Военномедицинска академия. Тригодишните усилия  на стотици хора стигнаха до успешен финал. Двайсет модулни операционни зали на третия етаж в сградата на болницата са изградени и оборудвани с най-съвременна медицинска техника съгласно стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за извършване на високоспециализирани оперативни дейности. Инвестицията е на стойност 10 197 192 лв. с ДДС.

Обновеният Операционен център беше осветен в присъствието на служебния министър на отбраната Георги Панайотов и на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Екипите на клиниките посрещнаха този момент може би най-щастливи заради дългоочакваната възможност да работят по най-високи стандарти на световната медицина. Някои от операционните без преувеличение приличат на космически кораби. Във ВМА оперират хирурзи от европейска величина, търсени от пациентите от цялата  страна. Доверието  към способностите на военните ни медици е от години. Просто

съвременните технологии в операционните „настигнаха” уменията

на лекарите и медицинските сестри от операционните екипи на ВМА. Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана. Изключително лесни са за поддръжка и за ревизия – панелът се сваля за минути и се поставя за същото време. Операционната може да се реконструира и дооборудва с нова апаратура в рамките само на часове.

Подменени изцяло са климатизацията и вентилационната система, особено важни за един операционен блок, за да влиза бактериално и химически чист въздух, ВиК и електроинсталацията. Новост в Операционния център са залата за трансфер на пациенти, залата за събуждане. Новост в Операционния център е модерно оборудваната зала за почивка и компютърната зала за техническата част от дейността на персонала.

Изградена е и операционна зала „от бъдещето” – за роботизирана хирургия с надежда такъв робот ВМА да придобие до една година.

А всичко започва преди около 3 години

Модернизирането на Операционния център на ВМА стартира през 2019 г., когато бяха изцяло реновирани операционните зали в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. През май 2020 г. завърши реновирането на четирите операционни зали на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и рехабилитация.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, началник на ВМА:

Мислим за бъдещето, вече разполагаме с 20 модулни операционни зали

Това е най-съвременният операционен блок в България, най-добре направеният и с оптимална цена. Реновирането на Операционния център беше абсолютно необходимо с оглед на това, че ВМА е стратегическа болница – не само от военна гледна точка, но и за обслужването на цивилното население. При нас е един от центровете за трансплантация на черен дроб, затова и първият етап на реновирането започна с двете операционни, ангажирани с трансплантацията. Следваха операционните по травматология, а травмата е особена тема за всички военни медици. Сега в модерни операционни зали ще работят и специалистите от всички останали хирургични клиники. Вече разполагаме с 20 операционни модулни зали, направени по най-съвременна технология. Това е най-съвременният операционен блок в България. През последните 3 г. на реновиране имаше много трудности, но същевременно с това се запази непрекъснат плановият оперативен режим. Благодаря на колегите. Удовлетворение за мен са щастливите им усмивки днес. Новите условия намаляват постоянния стрес в работата им. И ме развълнуваха много думите на проф. Белоконски, бивш зам.-началник на ВМА: Не вярвах, че ще доживея до осъществяването на една такава моя мечта. А това беше обща наша мечта.

Министърът на отбраната Георги Панайотов: Честито на всички българи!

ВМА е лечебно заведение категорично от национално значение и е с безукорен авторитет. Живеем във времена, когато добрите новини са дефицит. И съм доволен и горд, че тук се открива нещо, което е на световно ниво, изключителна рядкост за България. Днешният ден е такъв. Благодаря за усилията на всички това да се случи. Сигурен съм, че това са усилията на стотици хора, които се увенчават с успех. И поздравявам цялото българско воинство, което ще се ползва от услугите на този модерен Операционен център. Но и всички българи, защото ВМА е лечебно заведение, което предлага медицински услуги не само на военнослужещите от ВС и на служителите от Министерството на отбраната, а и на всички българи: с достъп до висококачествено медицинско обслужване и високоспециализирани хирургически дейности. Вече българите имат по-широк достъп до висококачествени медицински услуги. Поздравявам всички лекари във ВМА, защото получават операционни способности, с които още по-качествено ще изпълняват задълженията си и ще спасяват човешки животи, ще вдъхват надежда. Затова – честито на всички!

Най-ново

Единична публикация

Избрани