Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контраадмирал Кирил Михайлов обяви: Край на операцията по издирването на останки от МиГ-а

[post-views]
Контраадмирал Кирил Михайлов обяви: Край на операцията по издирването на останки от МиГ-а

Атанас ПАНАЙОТОВ

Черната кутия всъщност е жълто-оранжева на цвят

В Пункта за базиране Варна командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов обяви пред медиите край на операцията по издирването на останки от катастрофиралия МиГ-29. Това стана, докато минният ловец „Цибър“ маневрираше за заставане на своето постоянно място. Той обобщи, че основните сили и средства, участвали в операцията, са от ВМС, със съдействието на няколко частни фирми, сред които най-важна е безкористната помощ на „Хидроремонт ИГ“ ЕООД – Варна.

Контраадмирал Кирил Михайлов обяви: Край на операцията по издирването на останки от МиГ-а

Командирът на „Цибър“ капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев сподели, че в 23,45 ч. на 23 юни т.г. корабът е отплавал от Варна и след преход в нощта, в 07,45 ч. екипажът е започнал подготовка за действие с подводни телеуправляеми апарати. В 10,20 ч. черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 е открита и идентифицирана на 70 м дълбочина. Тя е била в част от други отломки на самолета. В 10,40 ч. черната кутия (всъщност, цветът й е жълто-оранжев – б. а.) е вдигната на борда на минния ловец.

Главният инженер на „Хидроремонт ИГ“ ЕООД Йордан Чернаев заяви, че благодарение на добрите координация и взаимодействие операцията по вдигането на черната кутия е преминала за сравнително кратко време. Участниците са допълнително мобилизирани и от прогнозата за предстоящо влошаване на времето.

Управителят на „Хидроремонт ИГ“ ЕООД о.з. капитан ІІІ ранг инж. Иван Генов уточни, че черната кутия наистина е вдигната за кратко време, но предварителната работа е преминала в продължение на няколко седмици. Специално за в. „Българска армия“ той декларира своята готовност и в бъдеще да оказва безвъзмездна експертна помощ на ВМС за подобряване на техните способности за действия при по-големи дълбочини в териториалното море на България.

След брифинга контраадмирал Михайлов се качи на борда на „Цибър“, за да благодари на екипажа за отличното изпълнение на поставената задача.

Най-ново

Единична публикация

Избрани