Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Георги Панайотов: Време е спекулациите да спрат

[post-views]
Министър Георги Панайотов: Време е спекулациите да спрат

„Надявам се и настоявам да се спрат абсолютно всякакви спекулации в медийното пространство (във връзка с катастрофата на изтребителя МиГ-29 на 9 юни – б. р.) през последните дни – ненужни и някои от тях безотговорни. Говорим за паметта на един български герой – майор Валентин Терзиев. Нека отговорните органи си свършат работата и да научим ситуацията, такава каквато е”. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов в Стара Загора вчера. Военно-окръжната прокуратура и разследващите органи трябва да приключат работата си и да дадат заключение какво се е случило в рамките на 30 работни дни след образуването на досъдебното производство. Смятайте от 9 юни, каза Георги Панайотов.

Черната кутия на катастрофиралия в Черно море самолет МиГ-29 бе открита и извадена в четвъртък от морското дъно, от дълбочина повече от 70 метра, съобщи министърът на отбраната. „В момента е на борда на кораб от ВМС”, заяви той.

По-късно корабът изнесе кутията на брега и оттам бе транспортирана със самолет Пилатус, който преди това излетя за Варна от летище Враждебна в София. Кутията бе доставена в авиобаза Граф Игнатиево, където ще бъде направен опит да бъдат снети данните от трагичния полет на майор Валентин Терзиев.

Докладът на ВМС е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но според министър Панайотов „имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията е здрава и е неповредена”. „Това ни дава надежда, че информацията може да бъде снета още до края на деня”, заяви министърът на отбраната. „Искам да изразя благодарност към моряците от Военноморските сили, на техните командири и командването на ВМС, на началника на отбраната и на всички, които прецизно и перфектно изпълниха плана за откриването и изваждането на черната кутия. Благодарност и на варненската фирма „Хидроремонт”, с която ВМС работиха. Фирмата предостави безплатно апарат, който бе модифициран спрямо обстановката. Няма вариант да не бъде разчетена кутията в България, ако не е повредена. МИГ-29 има различни черни кутии, едните издържат, повече, другите по-малко”, каза министър Панайотов.

Той бе на посещение във 2-ра тунджанска механизирана бригада, а на учебен център Люляк край Стара Загора наблюдава някои от действията на рота при нейната сертификация за участие в международната операция „Алтеа” в Босна и Херцеговина. Брифинг изнесе командирът на 2-ра бригада бригаден генерал Стоян Шопов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани