Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подсъдими, но под домашен арест – Беларус пусна от ареста Протасевич и приятелката му

[post-views]
Роман Протасевич направи самопризнания в ново видео

Властите в Беларус освободиха от ареста известния журналист Роман Протасевич и приятелката му. Двамата са поставени под домашен арест, но обвиненията срещу тях за подклаждането на размирици остават. Припомням, че двойката беше задържана на 23 май след зрелищна акция на беларуските служби на летището в Минск, които за целта приземиха принудително пътнически самолет.

Информацията, че беларуските служби са пуснали журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега от ареста, беше потвърдена от техните родители, цитирани от Би Би Си.

За сега не е ясно, какво стои зад решението на Минск да облекчи мярката срещу задържаните, защото тежките обвинения срещу тях остават в сила, коментира британската медия.

Би Би Си припомня, че след като бяха задържани, Протасевич и приятелката му бяха показвани по различни беларуски телевизии, в които признават вината си.

Независимо от това, действията на Беларус предизвикаха твърд международен отговор, който вече се изразява в тежки икономически санкции. Късно снощи европейските лидери на срещата си в Брюксел одобриха пакет от наказателни мерки, с които удариха ключови икономически сектори, които са основният източник на финансиране на режима в Минск.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани