Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството на Косово планира драстично увеличение на военния бюджет

[post-views]

Правителството на Косово планира през следващите три години да удвои бюджета на въоръжените сили, съобщава вестник „Новости“.

В изказването си пред парламента на Сърбия президентът Александър Вучич, информирайки за преговорите и ситуацията в Косово, съобщи, че властите в Прищина възнамеряват да увеличат драстично бюджета си, за да си доставят въоръжение. За Силите за сигурност на Косово /КСС/ в бюджета за 2022 г. ще бъдат заделени 106 милиона евро, което е значително повече от 67 милиона евро, колкото са предназначени за тази година. За същата цел през 2023 г. ще бъдат предназначени 114,4 милиона евро, а за 2024 г . – 133,1 милиона евро, подчерта Вучич.

Тези средства ще бъдат изхарчени за доставка на въоръжение и военно оборудване, посочи президентът. Прищина планира да купи три военни хеликоптера и също толкова транспортни хеликоптери. Смята се, че това може да бъдат американски хеликоптери „Блек хоук“.

Премиерът Албин Курти неотдавна обеща на военния министър Арменд Мека и на генерала от КСС Рахман Рама, че военният бюджет ще бъде увеличаван, за „да има Косово добре обучена армия, екипирана по стандартите на съвременните армии“.

Източник: БТА

Най-ново

Избрани