Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канадският премиер Трюдо призова папа Франциск да отиде в Канада и да се извини за интернатите, където бяха открити стотици безименни гробове на деца

[post-views]

Канадският премиер Джъстин Трюдо призова папа Франциск да отиде в Канада, за да се извини за управляваните от Католическата църква интернати, където бяха открити стотици безименни детски гробове, съобщи Асошиейтед прес.

Трюдо каза, че канадците са „ужасени и засрамени“ от дългогодишната политика на своето правителство да принуждава децата от коренните народи да посещават подобни училища.

Останките на над 600 деца бяха открити тази седмица в Училището-интернат за индиански деца в Мариевал в провинция Саскачеван, което е работило от 1899 до 1997 г. През миналия месец бяха намерени останките на 215 деца в подобно училище в провинция Британска Колумбия.

От 19-и век до 70-те години на 20-и век над 150 хиляди деца от коренните народи са били принудени да посещават финансирани от държавата християнски училища, управлявани предимно от Католическата църква, с цел да бъдат асимилирани в канадското общество.

Лидери на коренните народи призоваха папата да се извини. Искането им беше подкрепено в петък и от Трюдо, който заяви, че папа Франциск трябва да посети Канада, за да го направи.

„Аз говорих лично пряко с Негово светейшество папа Франциск, за да му внуша колко е важно не просто да поднесе извинение, но и да се извини на коренните канадци на канадска земя“, каза Трюдо.

След разкритията в Британска Колумбия папа Франциск изрази болката си и призова религиозните и политическите власти да хвърлят светлина върху „този печален случай“. Франциск обаче не поднесе формално извинение.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Избрани