Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Завърши началната планираща конференция за най-голямото учение на Силите за специални операции в рамките на НАТО за 2022 година

[post-views]
Завърши началната планираща конференция за най-голямото учение на Силите за специални операции в рамките на НАТО за 2022 година

В периода 21.06 – 25.06.2021 г. СКСО беше домакин на началната планираща конференция за учението “Trojan Footprint 22”, което ще се проведе през май месец 2022 година. На конференцията в град Пловдив присъстваха над 120 представители на повече от 60 командвания, организации и структури от 32 държави, които започнаха планирането на най-мащабното учение на Специалните сили през следващата година.

На откриващата церемония генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, приветства участниците с добре дошли в един от най-древните и най-красивите градове в България и изрази увереност, че всички ще имат възможността да си свършат добре работата и междувременно да създадат трайни връзки помежду си, които да им помагат в бъдещото сътрудничество. На завършилото през тази година учение са участвали 15 държави. Мащаба и участието, което се очертава за следващата година за всички нас означава едно – двойно повече усилия, двойно по-голям мащаб и по-високо ниво на операциите и разбира се двойно по-голям резултат и оперативна готовност.

От страна на Командването на специалните операции на САЩ в Европа (SOCEUR), което е водеща структура при планирането и ръководството на учението, полковник Клей Фрийман също изрази своята увереност, че поставените задачи ще бъдат изпълнени, като обучението е един от приоритетите на SOCEUR. Той благодари на СКСО в лицето на генерал-майор Матеев за създадената отлична организация за провеждане на конференцията.

„Напълно сме наясно, че практиката води до перфектност и колкото сме по-добре тренирани, толкова имаме по-високи шансове за победа на бойното поле. Връзките, които сме изградили по време на изминалите учения са доказателство за това, че сме по-силни заедно, като съюзници и партньори в Европа и дори през Атлантика.“ Това каза подполковник Андрюс от Литовското командване на Специалните операции.

През 2022 година „Trojan Footprint” ще бъде най-голямото учение на Специалните сили, правено до сега. Ще се проведе на територията на 10 държави, като българските Специални сили ще участват със свои представители и формирования освен на територията на страната, също така и на територията на четири други съюзни държави. Задачите, които ще отработват са свързани със основните мисии на силите за специални операции – специално разузнаване, директни действия, военно подпомагане и контратероризъм. Ще се изпълняват и допълнителни задачи. Учението цели да повиши уменията на формированията за действие по суша, въздух и вода за изпълнение на целия спектър от специални операции и да повиши готовността на ССО на НАТО и партньорски държави.

Най-ново

Единична публикация

Избрани