Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Химнът на България звуча 4 пъти в чест на Световните шампионки в естетическата гимнастика

[post-views]

Общо четири златни медала спечелиха българските национални отбори за жени и за девойки от Световния шампионат и Световната купа по естетическа групова гимнастика, които се проведоха успоредно в „Арена Армеец“ в София.

Женският ни тим спечели златото и на световния шампионат, и на Световната купа с обща оценка от 37.750 точки. Националките на България бяха в състав Христиана Ковачева, Карина Нейкова, Сияна Табакова, Виктория Берова, Сибила Кърпачева, Миряна Чолакова, Михаела Лилкина, Добромира Ставрева

Сребърните отличия станаха притежание на Ovo Team от Финландия с 37.500 точки, а на трето място е друг финландски отбор “Глория” с 36.750 точки. Тимът на Етър Елит (Велико Търново) завърши на шесто място с 31.050 точки.

Никога досега в историята на този спорт български отбори не бяха достигали до златото на голям световен или европейски форум, във витрината ни имаше сребърни и бронзови медали, но не и титли.

Националният отбор за девойки също спечели златните отличия в двете състезания. Тимът в състав Яна Стайкова, Дария Капсъзова, Дария Войнова, Симона Берова, Катрин Тасева, Мишел Иванова, Мария Мехлемова и Рада Куатли спечели първото място с 37.250 точки. Сребърните отличия останаха за гимнастичките на Сидисабад (Естония) с 36.850 точки, а трети е Гранд Виктори (Украйна) с 32.900 точки. Етър Елит зае петата позиция с 31.050 точки.

Треньор и на двата български национални отбора по естетическа групова гимнастика е Кристина Ташева.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Избрани