Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия изтегли последните си военни от Афганистан

[post-views]

Италия, една от най-ангажираните западни държави в Афганистан, обяви днес, че е изтеглила последните си военнослужещи от тази страна, предаде Франс прес.

„Вчера официално приключи италианската мисия в Афганистан“, каза в комюнике министърът на отбраната Лоренцо Гуерини.

АФП отбелязва, че това е станало в рамките на ускореното изтегляне на военните контингенти на западни държави от там.

„Ангажиментът на международната общност, като се започне от този на Италия, към Афганистан обаче не спира дотук. Той ще продължи под други форми – от засилване на сътрудничеството до подкрепа за афганистанските републикански институции“, подчерта в същото време италианският министър на отбраната.

По данни на Гуерини в Афганистан са били ранени 723 и са загубили живота си 53 италиански военнослужещи от общо 50 хиляди, които са били изпратени на мисия в тази страна през последните 20 години.

Италия, заедно със САЩ, Турция, Великобритания и Германия, е една от държавите с най-голям военен контингент в рамките на мисията на НАТО, чиято основна задача е обучаването на афганистанските сили, за да може те да гарантират сигурността на страната след оттеглянето на чуждестранните войски.

След 20 години присъствие НАТО обяви на 29 април, че започва да изтегля военните си от Афганистан. Това поставя началото на период на огромна несигурност за страната, която все още е обхваната от насилие, отбелязва АФП.

Други по-големи контингенти като тези на Испания, Естония и Дания вече напуснаха страната.

Германия, която имаше най-много военни в Афганистан след Съединените щати, е изтеглила последните си войници от там, съобщиха снощи за ДПА източници в Берлин.

Източник: БТА  

Най-ново

Виж още

Избрани