Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Rafael представи новата ракетна система Sea Breaker

[post-views]
Rafael представи новата ракетна система Sea Breaker

Израелската държавна отбранителна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. представи новата ракетна система Sea Breaker, която е от пето поколение и с голям обсег на действие. Това е автономна система с прецизно насочване за атаки срещу различни морски и наземни цели, съобщава Alfa Communications.

Системата Sea Breaker увеличава способностите на военноморските и артилерийски бойни единици. Разработена е, за да преодолява предизвикателствата на съвременното бойно поле, като използва високотехнологичните решения с прецизно насочване на Rafael.

Sea Breaker нанася с хирургическа точност удари на разстояние до 300 км. Системата разполага с усъвършенстван инфрачервен търсач, идеален за неподвижни или движещи се морски и наземни цели, в среда с ограничен или забранен достъп (A2/AD), в крайбрежни води, включително край архипелаг, както и при изпълнението на задачи, при които ракети с радиочестотно насочване не са ефективни.

Sea Breaker може да се изстрелва от военноморски платформи с различен размер – от малки ракетни катери до корвети и фрегати. Версията за сухопътни операции е основно за бреговата отбрана и използва пусковите установките на мобилните ракетни системи SPYDER на Rafael. Батареята разполага със самостоятелни системи за изстрелване, или действа като интегрирано решение с команден и контролен център  и  различни сензори, според изискванията на клиента.

Използвайки изкуствен интелект, Sea Breaker осъществява задълбочено проучване и съпоставка на получената информация за терена – уникална технология на Rafael, която се е доказала в бойни действия. Това позволява автоматичен захват на целите (ATA) и автоматичното им разпознаване (ATR). Системата има пълна оперативна способност дори и в зони, където липсва глобална навигационна спътникова система (GNSS), без да се влияе от метеорологичните условия. Ракетата e защитена от радиоелектронно противодействие (ECM). Според вида на изпълняваната мисия Sea Breaker дава възможност за бързо наблюдение на морето и ниско прелитане над земята.

Летяща с висока дозвукова скорост, Sea Breaker има многопосочна, синхронизирана способност за атака при предварително изготвени планове в зависимост от точките, азимута, ъгъла на удара и избора на определена точка в целта. Това осигурява голяма вероятност за успех на мисията. Бойната глава е с тегло от 113 кг, като атакува, взривява и раздробява целта. Само един-единствен удар е достатъчно ефективен, за да неутрализира кораб с размер на фрегата.

Дейта линкът на ракетата дава възможност за получаване на информация и взимане на решения в реално време. Той позволява също така и тактическо обновяване на данните. Ракетата може да прекъсне полета си по средата, както и да бъде направена оценка на нанесените поражения.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани