Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България пое председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM)

[post-views]
България пое председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM)

От 1 юли 2021 г. България поема ротационното председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). През следващите две години Министерството на отбраната ще координира и организира дейностите и мероприятията в рамките на многонационалната регионална инициатива, като за изпълнение на ангажиментите е създаден Секретариат към отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“.

По време на церемонията за поемането на председателството заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, който ще изпълнява функциите на председател на Процеса, пожела успешна и ползотворна работа в изпълнение на предстоящите задачите.

България е активен участник в този форум и за втори път председателства Процеса, като първият мандат беше изпълнен в периода 2009-2011 г. Страната ни беше и първият домакин на Бригада „Югоизточна Европа“ от 1999 г. до 2003 г. Щабът на бригадата, под командването на бригаден генерал Нейко Ненов, участва в състава на Международните стабилизиращи сили на НАТО в Афганистан (ISAF) през 2006 г.

Официалната церемония по приемане и предаване на председателството ще се състои в Куманово (Република Северна Македония) в края на месец август, когато ще бъде отбелязана 22-та годишнина от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани