Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски десантни кораби откриха демонстративен огън в Черно море по време на натовските учения

[post-views]
Руски десантни кораби откриха демонстративен огън в Черно море по време на натовските учения

Два дни по-рано Москва извърши проверка на готовността на своите системи за противовъздушна отбрана на Кримския полуостров

Руски бойни кораби проведоха учебни стрелби в Черно море, съобщи днес руският Черноморски флот, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на военноморски маневри в региона на Украйна и страни от НАТО.

Ученията „Сий брийз 2021“, командвани от Украйна и САЩ, бяха предшествани от напрежение между Москва и НАТО, след като Русия съобщи миналата седмица, че е отправила предупредителни изстрели и е пуснала бомби по курса на британски военен кораб, за да го прогони от териториалните води на Кримския полуостров. Лондон отхвърли оценката на Москва за инцидента и заяви, че разрушителят „Дифендър“ е преминавал мирно през украински води.

Още преди започването на тазгодишното учение „Сий брийз“ Русия призова то да бъде отменено и каза, че при нужда ще защити националната си сигурност.

Днес командването на руския Черноморски флот съобщи за агенция Интерфакс, че два големи десантни кораба са стреляли по морски и въздушни мишени в Черно море.

Два дни по-рано Русия извърши проверка на готовността на своите системи за противовъздушна отбрана на Кримския полуостров, който тя анексира през 2014 г.

В двуседмичните учения „Сий брийз 2021“ участват около 5000 войници и около 30 кораба и летателни апарата, сред които американският разрушител „Рос“, въоръжен с ракети, и и бойци от морската пехота на САЩ.

Източник: dnes.dir.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани