Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Единствената иранска атомна централа бе рестартирана

[post-views]
Иран е уведомил МААЕ, че ще обогатява уран до 20 процента

Единствената иранска атомна електроцентрала бе рестартирана – две седмици след като спря работа заради техническа неизправност, съобщи днес държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

АЕЦ „Бушер“ отново е започнала да произвежда електроенергия след приключването на наложилите се ремонтни дейности, каза говорител на министерството на енергетиката. Той не даде подробности.

Миналата седмица Иранската организация за атомна енергия обаче каза, че инженери работят, за да поправят електрическия генератор на централата, който се е повредил, отбелязва АП.

Днес Иран съобщи още, че заместник-генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ръководител на нейния отдел за проверките Масимо Апаро, ще дойде на посещение през идните дни. Според Иран става въпрос за „рутинни проверки“ и не са планирани разговори на Апаро в Техеран.

Посещението бе обявено около една седмица след като изтече срокът на споразумението, в съответствие с което Иран предаваше на МААЕ видеокадри от своите ядрени обекти.

АЕЦ „Бушер“, на брега на Персийския залив, е с мощност 1000 мегавата. Тя задоволява незначителна част от потреблението на електроенергия в Иран, което възлиза на 64 хиляди мегавата на денонощие, отбелязва АП.

Източник:  bta.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани