Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко 43 мигранти са се удавили при корабокрушение край бреговете на Тунис, съобщи Червеният полумесец

[post-views]
Най-малко 13 загинали и 10 изчезнали след потъване на две лодки с мигранти край Тунис

Най-малко 43 мигранти се удавиха при корабокрушение край бреговете на Тунис, при опит да прекосят Средиземно море от Либия към Италия. Осемдесет и четири души са спасени. Това съобщи Тунизийският Червен полумесец, цитиран от Ройтерс.

В лодката, която отплавала от Зуара, на северозападното либийско крайбрежие, имало мигранти от Египет, Судан, Еритрея и Бангладеш, заяви хуманитарната организация.

„Военноморските сили спасиха 84 мигранти, а други 43 се удавиха в лодка, отплавала от Зуара в Либия към Европа“, заяви представител на Червения полумесец.

През последните месеци имаше няколко случая на удавяне край тунизийския бряг. Това стана на фона на наблюдавано с подобряването на времето увеличение на честотата на опитите за прекосяване на Средиземно море от Тунис и Либия към Европа, в частност към Италия.

През последните години опасното пътуване предприеха стотици хиляди хора, много от тях бягащи от военни конфликти и бедност в Африка и Близкия изток.

Като цяло през последните години броят на пристигащите в Италия мигранти – един от основните пътища на миграцията към Европа – намаляваше, но тази година той отново се увеличи.

От началото й са пристигнали около 19 800 мигранти при едва малко над 6700 за същия период на миналата година, показват данните на италианското вътрешно министерство.

Източник:  bta.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани