Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънски, германски и британски сили участваха в съвместно учение за охрана на въздушните граници над румънското черноморско крайбрежие

[post-views]
Русия заплашва Румъния, ако Букурещ предостави летищна инфраструктура за изтребители F-16 на Украйна

Съвместно учение за въздушна полиция беше проведено вчера от румънски, германски и британски военновъздушни сили в зоната на румънското крайбрежие на Черно море, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната.

В изпълнението на учението е било включено и прехващане на самолет „мишена“, представляван от транспортен самолет Спартан на румънските военновъздушни сили. Той е извършил полет от базата Отопени край Букурещ до базата Михаил Когълничану в окръг Констанца и е бил прехванат от изтребители Ф-16 на румънските военновъздушни сили, осигуряващи въздушна полиция, а след това и от самолети Тайфун на британските кралски военновъздушни сили и на германските военновъздушни сили.

„Тук е многонационална база на НАТО, различни сили са разположени в тази локация. Редом с румънските сили имаме германски военновъздушни сили и британски кралски военновъздушни сили със самолети Юрофайтър Тайфун. Днес бяхте свидетели на едно учение, което провеждаме редовно с партньорите от НАТО, едно учение за въздушна полиция под командване на НАТО“, заяви командирът Даниел Моисе след края на учението.

Британски и германски самолети Юрофайтър Тайфун са разположени в Румъния, за да помагат за охраната на въздушното пространство на НАТО.

Във военновъздушната база Михаил Когълничану в окръг Констанца има по два изтребителя, които са в готовност във всеки един момент за осъществяване на мисия на въздушна полиция, уточниха румънските военновъздушни сили.

Основната мисия на въздушната полиция е защита на националното въздушно пространство чрез прехващане на самолети, които навлизат в националната територия без разрешение по различни причини, се отбелязва в съобщението.

Източник:  bta.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани