Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните превзеха още девет окръга в Афганистан

[post-views]

Талибаните установиха контрол над още девет окръга в две афганистански провинции, съобщиха представители на местните власти, цитирани от ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато ислямистките бунтовници засилват военната си кампания в цял Афганистан преди пълното изтегляне на американските сили от страната.

Само в североизточната провинция Бадахшан екстремистите принудили правителствените сили да им отстъпят седем окръга през последните 24 часа. В южната провинция Кандахар, талибаните превзели най-малко два окръга – Горак и Харкрез.

Боевете продължават в окръг Маруф, като е възможно екстремистите да го превземат, ако правителствените сили не получат подкрепления, казаха представители на властите в Кандахар. Талибаните от своя страна твърдят, че вече са установили контрол и над тази административна единица.

Тежки боеве се водят от снощи също в окръг Калфган, в северната провинция Тахар.

С наближаването на пълното изтегляне на контингента на САЩ от Афганистан местните сили за сигурност вероятно ще се изправят пред сложни проблеми на терен заради липса на американска подкрепа от въздуха. Афганистанските военновъздушни сили бяха модернизирани през годините, но способностите им са несравними с тези на Съединените щати, отбелязва ДПА.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че страната му ще изтегли всички свои войници от Афганистан до 11 септември. Други държави от НАТО вече направиха това.

Източник:  bta.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани