Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разчитат в Русия черната кутия на катастрофиралия МиГ-29

[post-views]
В памет на загиналия подполковник Валентин Терзиев от ВВС разпространиха кратък клип
Летецът от авиобаза „Граф Игнатиево“ загина, разбивайки се със своя самолет МиГ-29, по време на изпълнение на задача в рамките на учението „Шабла 21“ при полет в нощни условия. Във видеото са използвани кадри от полети на подполковник Терзиев, включително от парада на 6-ти май, когато той водеше групата български изтребители. „Терзо, ти и твоята усмивка ще останете в сърцата ни завинаги! Продължавай да летиш и бдиш над нас!“ е посланието, с което завършват колегите и приятелите на подполковник Трезиев.
Летецът от авиобаза „Граф Игнатиево“ загина, разбивайки се със своя самолет МиГ-29, по време на изпълнение на задача в рамките на учението „Шабла 21“ при полет в нощни условия.

РСК МиГ предпочита снемането на данните да стане в тяхна лаборатория на територията на Руската федерация. Това означава, че група, най-вероятно от трима души от Военна прокуратура, Военна полиция и ВВС, с черната кутия на катастрофиралия самолет МиГ-29 ще заминат при първа възможност, когато се уредят формалностите, и ще чакаме резултат оттам, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов в Карлово след церемонията по посрещането на 42-рия ни контингент, завърнал се от мисия в Афганистан.
Той отново изрази своята съпричастност към скръбта на семейството на подполковник Валентин Терзиев, посмъртно повишен в звание и награден с почетен знак „Свети Георги“ – I степен, за офицери. „В авиобазата бяхме на поклонение. Тъжно е, че изгубихме подполковник Терзиев. Уроците са научени. Това, което трябва и можем да направим, е да не допускаме подобни инциденти в бъдеще. Това изисква много работа, внимание, модернизация на цялата армия“, подчерта министър Георги Панайотов. А за летателните часове каза, че те са тръгнали нагоре. И ако не се е случило нещастието с подполковник Валентин Терзиев, през 2021 г. неговият нальот е щял да бъде може би около 80 ч.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че временно е спряна летателната дейност само на изтребителната авиация. Щурмовата, вертолетната и транспортната авиация не са спирали да изпълняват плановата си летателна дейност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани