Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойни плувци с десант от конвертоплан V-22 Osprey

[post-views]

Бойни плувци от Морския специален разузнавателен отряд (МСРО) десантираха за първи път по способа „Бързо въже” от борда на конвертоплана V-22 Osprey (хибрид между самолет и вертолет) в рамките на международното учение на ВМС на Украйна и ВМС на САЩ Sea Breeze 2021. Това е първото участие на морските тюлени зад граница с тематика „специални операции”, заяви командирът на подразделението капитан II ранг Герман Славов. Съставът е прекосил три граници и преминал през три държави – Румъния, Молдова и Украйна. Тренировките на МСРО се провеждат в гр. Очаков, на 150 км североизточно от Одеса.


В рамките на учението военнослужещите от МСРО действат в състава на международна Морска тактическа група за специални операции. В състава на групата са включeни тимове за морски специални операции от Украйна, САЩ и Полша. Планираните действия включват стрелби, десантни операции, тактика на малки пространства, разузнаване, рейдови действия в крайбрежната зона и бординг операции. Учението продължава до 9 юли.


„Участието ни позволява работа в международна среда в състава на морска тактическа група за специални операции, което ще ни даде възможност да придобием нови способности и опит, както и да упражним процедурите по планиране и провеждане на специални операции на тактическо ниво. Това ще ни помогне за успешна оценка на бойните възможности през 2022 г.”, коментира още командирът капитан II ранг Герман Славов. (БА)

Най-ново

Виж още

Избрани