Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Етиопия губи контрола над бунтовна провинция

[post-views]
Въоръжени мъже са убили 338 души в Етиопия, заяви говорителката на етиопския премиер
Въоръженият конфликт в провинция Тигре стигна до нова повратна точка

Бунтовническите сили в северната бунтовна провинция Тигре в Етиопия си възвърнаха местната столица Мекеле, предизвиквайки улични тържества и принуждавайки представителите на държавата да избягат, предаде Би Би Си. Жителите съобщават за сцени на радост с фойерверки и хиляди развяващи се знамена, предава британската медия. Правителството, което завзе Мекеле миналия ноември, беше обявило „прекратяване на огъня“ в региона. Сраженията взеха хиляди жертви, а 350 000 души са изправени пред глад. Насилието прокуди повече от 2 млн. души от домовете им.
Наскоро имаше съобщения за подновени боеве между бойци на Народния фронт за освобождение на Тигре (НФОТ) и правителствени сили извън Мекеле. Но бърза офанзива в понеделник доведе до неочакваното завземане на града от бунтовниците, което може да бъде възможна повратна точка в ожесточения конфликт.
В свое изявление „правителството на националната държава Тигре“ се похвали със „зашеметяваща победа“ и с това, че провинцията сега е под пълния контрол на „Отбранителните сили на Тигре“. То призова хората и бунтовническите сили „да останат бдителни, безмилостни и в постоянна готовност, докато Тигре се освободи напълно от всички нашественици“.
Говорителят на бунтовниците Гетачу Реда каза, че те нямат желание за примирие. Той заяви пред Cи Ен Ен: „Нашите цели са да разрушим бойните способности на врага… Няма да спрем, докато Тигре не бъде изчистен от всички вражески сили. Ще направим всичко необходимо“. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани