Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кипър поиска помощ от ЕС и Израел за овладяването на големите горски пожари на острова

[post-views]
САЩ отмениха оръжейното ембарго за Кипър

Кипър се обърна вчера към партньорите си от Европейския съюз и Израел с молба за помощ в овладяването на големите горски пожари в страната северно от градовете Лимасол и Ларнака, предаде Ройтерс.

Огънят, разпалван от силните ветрове, е обхванал най-малко шест общини в подножието на планината Тродос, където има борови гори и гъста ниска растителност. По думите на директора на агенцията за горите Хараламбос Александру това е най-големият пожар в историята на островната държава.

Европейската комисия съобщи, че Гърция е изпратила пет самолета за борба с пожари, а същото възнамерява да направи и Италия. Очаква се и помощ от Израел. Европейският спътник „Коперник“ е активиран, за да оцени мащаба на щетите.

Вече се унищожени десетки имота, но няма съобщения за пострадали хора. Пушеците от пожарите се виждат даже от столицата Никозия, която отстои на около 75 км, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира вестник „Сайпръс мейл“, според който един 67-годишен мъж е бил задържан вчера по подозрение, че е предизвикал пожара. Според изданието мъжът бил видян да пали стърнища. Друг вестник – „Филелефтерос“ – пише, че мъжът отрича, като твърди, че вече си бил отишъл от мястото, откъдето е започнал огънят.

Източник:.bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани