Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Корвета „Бодри” се включи в учението SEA BREEZE 2021

[post-views]

Корвета „Бодри” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби се включи на 30 юни в сериалите на море на международното военноморско учение SEA BREEZE 2021, съобщиха от ВМС. Бяха изпълнени сериали за отразяване на атаките на бързодвижеща се лодка, учения по тактическо маневриране, приемане/предаване на леки товари и поща по траверсен способ, контрол на корабоплаването и комуникационни учения.
В SEA BREEZE 2021 участва и тим за морски специални операции, лодъчен екипаж и група за осигуряване от Морския специален разузнавателен отряд. Старши на личния състав е капитан-лейтенант Георги Янев. В рамките на учението военнослужещите ще действат в състава на международна Морска тактическа група за специални операции, която е интегрирана към военноморския компонент на учението. В състава на групата са включeни тимове за морски специални операции от Украйна, САЩ и Полша. Планираните действия включват стрелби, десантни операции, тактика на малки пространства, разузнаване и рейдови действия в крайбрежната зона и бординг операции. До момента бяха отработени десантни операции по способа „Бързо въже” от борда на конвертоплана V-22 Os+prey.
„Бодри“ отплава от Пункт за базиране Варна на 29 юни за участие в учението на ВМС на Украйна и ВМС на САЩ SEA BREEZE 2021, което се провежда до 6 юли. След преход до териториалното море на Украйна корабът се включи в планираните сериали на учението, в които се отработват действия по контрол на корабоплаването, борба с въздушен, подводен и надводен противник, оказване на помощ на аварирал кораб, попълване на запасите с гориво на ход, както и съвместно плаване на група кораби за охраната на кораб, превозващ ценен товар. Участието в SEA BREEZE 2021 ще повиши нивото на оперативната и тактическата съвместимост на екипажа в многонационална среда, информираха от ВМС. (БА)

На 25 юни 2021 г. Българската православна църква почете паметта на „Свети преподобномъченик Прокопий Варненски”. На Светата литургия, проведена за първи път в православния храм „Св. преподобномъченик Прокопий Варненски”, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан удостои командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов с почетен знак на Варненската и Великопреславска епархия за доброто сътрудничество между двете инсти-туции. Фото ВМС

Най-ново

Виж още

Избрани